Profesorii de la şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului se pregătesc să picheteze Ambasada Rusiei

Embed:

Elevii şi profesorii de la şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului se pregătesc să picheteze Ambasada Rusiei în Moldova. În condiţiile în care conturile Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol sunt blocate de administraţia separatistă, procesul educaţional poate fi asigurat încă cel mult 2 săptămâni.

"Noi nu vom ceda. Administraţia, profesorii şi părinţii dacă o să fie necesar, o să venim aici să arătăm în faţa Amabsadei Rusiei că sunt elevi care suferă. Vom merge la orice, până la CEDO, dar să apărăm aceste instituţii", a spus directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev.

"O să facem adresări diferite către autorităţile RM, către toate instanţele internaţionale şi ambasadele acreditate în RM ca să ia act de problemele care sunt acolo", a menţionat directorul Liceului "Stefan cel Mare" Grigoropol, Eleonora Cercavschi.

Şeful Legislativului susţine că situaţia din regiunea Transnistreană depăşeşte deja toate limitele.

"Orice acţiune împotriva şcolilor moldoveneşti trebuie să fie coordonată cu autorităţile moldoveneşti în formatul existent de dialog în cadrul grupurilor de lucru care au fost create în acest scop", a declarat preşedintele Parlamentului, Igor Corman.

Viceministrul pentru Reintegrare Eugen Carpov solicită autorităţilor de la Tiraspol convocarea grupului mixt de lucru pentru educaţie.
 
Negociatorii din partea Chişinăului şi Tiraspolului ar putea discuta această problemă pe 21 ianuarie în cadrul unei şedinţe comune.

Preşedintele României Traian Băsescu solicită OSCE să intervină în Transnistria pentru a asigura accesul elevilor la studii. Liderul de la Bucureşti califică acţiunile Tiraspolului drept provocatoare şi represive la adresa şcolilor cu predare în limba română.

Tototdată, Ministerul Muncii a propus ca angajaţii celor opt licee cu predare în limba română din stânga Nistrului să primească, lunar, un supliment la salariu în valoare de 400 de lei.

"Se propune ca în Hotărârea de Guvern nr 381 să se facă unele modificări pentru a le oferi un suport lunar, salarial în valoare de 400 de lei, pentru, de fapt, condiţiile, în care muncesc", a relatat ministrul Muncii, Valentina Buliga.

 Anual, din bugetul statului, ar urma să fie alocate peste două milioane de lei.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu