"PRIMA CASĂ", SOLICITATĂ. De la lansare, 2725 de persoane au aplicat la program

Embed:

Programul "Prima Casă", implementat de Guvernul Filip, se bucură de o tot mai mare încredere. Potrivit reprezentanților Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, în luna iunie a acestui an, 247 de familii și tineri necăsătoriți au depus cereri la bănci, pentru a-și cumpăra o locuință, comparativ cu 57, câți au fost înregistrați în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Conform datelor prezentate de ODIMM, în cadrul Programului "Prima Casă" au fost oferite, până în prezent, 2725 de credite. În acest an, se estimează că numărul beneficiarilor va ajunge la 4500.

Datele arată că majoritatea beneficiarilor aleg o locuință la oraș. Astfel, 2550 de persoane și-au cumpărat prima casă în mediul urban şi doar 175 de oameni au ales să locuiască la sat. Valoarea totală a creditelor oferite de bănci până acum constituie aproape 1,36 miliarde de lei, iar garanțiile oferite de stat se ridică la peste 680 de milioane de lei.

Din numărul total de beneficiari, 1937 sunt familii, iar 788 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanţilor este de 31 de ani. Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în martie 2018, la iniţiativa fostului premier, Pavel Filip. Conform regulamentului, la program pot aplica cetățenii care au până la 45 de ani, sunt angajați oficial şi nu au contractat alte credite ipotecare.

Costul locuinţei nu trebuie să depăşească un milion de lei, iar rata inițială este de cel puţin zece la sută din preț. Pentru bugetari a fost lansată "Prima Casă 2", unde statul achită jumătate din valoarea împrumutului. Programul "Prima Casă 3" prevede subvenții de până la o sută de procente din credit, pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii.

La sfârșitul lunii mai a acestui an, fostul Guvern a aprobat Programul "Prima Casă 4", destinat moldovenilor care lucrează în companii private.

Lasă un comentariu