PPEM: Igor Dodon dă dovadă de incoerență și ipocrizie atunci când afirmă că hotărârile CC sunt în afara legii

Embed:
Guvernul a sesizat Curtea Constituțională privind procedura de numire a miniştrilor. Decizia a fost aprobată în cadrul unei şedinţe speciale cu scopul de a evita un blocaj la ministerul Apărării. Asta după ce şeful statului a refuzat de două ori candidatura lui Eugen Sturza. Membrii cabinetului de miniştri vor mai multă claritate în privinţa acestui caz, întrucât o hotărâre emisă de Înalta Curte în martie 1999 explică parţial problema.

La scurt timp de la anunţul executivului, şeful statului a scris pe o reţea de socializare că a transmis Guvernului o scrisoare oficială prin care respinge a doua oară candidatura lui Eugen Sturza. Preşedintele crede că magistraţii Înaltei Curţi se vor discredita dacă vor lua o decizie în favoarea Guvernului. Igor Dodon mai spune că orice încercare de a numi un ministru fără decret prezidenţial va fi ilegală. 

De cealaltă parte, președintele Parlamentului a spus la briefingul săptămânal al PDM că președintele țării nu este în drept să refuze candidatura. Cu toate acestea, Candu vrea mai multă claritate din partea Curţii în această chestiune.

"Această hotărâre a Curții Constituționale nu descrie mecanismul sau nu clarifică situația, ce se întâmplă totuși dacă președintele Dodon încalcă Constituția și nu desemnează a doua oară ministrul. La ora actuală suntem într-un mic blocaj instituțional, dar cu siguranță îl vom depăși foarte curând prin această decizie a Curții Constituționale", amenţionat Andrian Candu.

Și Partidul Popular European din Moldova a reacționat la refuzul repetat al președintelui de a-l numi pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. Potrivit PPEM, Igor Dodon dă dovadă de incoerență și ipocrizie atunci când afirmă că hotărârile Curții Constituționale sunt în afara legii. Membrii formațiunii îi amintesc lui Dodon că a ajuns președinte tot în urma unei hotărâri emise de Înalta Curte.

Analiştii politici afirmă că blocajul instituţional creat era previzibil, după ce președintele Igor Dodon a declarat că va refuza orice candidatură pentru funcția de ministru al Apărării. În opinia comentatorilor, șeful statului a încălcat Constituția

"Cu părere de rău, președintele nostru așa și nu a înțeles că este președintele Moldovei. El se crede în continuare președintele PSRM. El va continua să lucreze pentru campania electorală şi va bloca inițiativele guvernării", a precizat Andrei Andrievschi, comentator politic.

"Președintele încalcă în mod deliberat, conștient Constituția. Este foarte limpede spus în Constituție că în cazul în care șeful statului comite grave abateri de la legislația în vigoare, el poate fi pus sub acuzație de Parlament. În condițiile în care președintele dă cu piciorul în legislație, el creează un precedent periculos pentru întreaga societate", a conchis Petru Bogatu, analist politic.

În data de 12 septembrie, coaliţia de guvernare l-a propus pentru funcţia de ministru al Apărării pe Eugen Sturza, vicepreşedintele Partidului Popular European. Şeful statului, Igor Dodon, a respins candidatura şi a propus un alt pretendent.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu