Peste 60 de prisăcari şi-au lăudat produsele la un târg în centrul Capitalei

Embed:

Miere, polen, faguri şi propolis. Toate au putut fi cumpărate astăzi la un târg desfăşurat în centrul Capitalei. Peste 60 de prisăcari şi-au lăudat cum au putut mai bine produsele dulci. Un butoi de 60 de kilograme plin cu miere a fost donat copiilor de la Internatul nr. 3 din Chişinău.

Albinarii spun că produsele lor sunt naturale şi au efecte curative.

"Având în vedere sărbătoarea de azi o dăm cu 110 mierea de salcâm", a spus apicultorul satul Mileştii Mici, raionul Ialoveni, Vladimir Brăila. 

"Avem miere de rapiţă. Este singura care scoate metalele grele din organism. Sâmburi de bostan şi miere de salcâm - pentru bărbaţi. Pentru doamne care suferă cu ficatul, pentru copii", a spus apicultorul din satul Lipnic, raionul Ocniţa, Marina Capmoale. 

Vizitatorii au avut posibilitatea să guste mierea și să cumpere produsele la preţuri reduse.

La târg, au fost solicitate şi produsele obţinute din miere, cum ar fi ţuica de 60 de grade. Gheorghe Gordea din satul Cociulia, raionul Cantemir, prepară de trei decenii această tărie. Băutura este maturată timp de cinci ani în butoi de stejar.

"- Să nu fie mai mult de 50 de grame. - În fiecare zi sau la fiecare masă? - La ocazii mai însemnate", a spus apicultorul din satul Cociulia, raionul Cantemir, Gheorghe Gordea.

Reprezentanţii Asociaţiei Apicultorilor spun că ninsorile din aprilie au redus din cantitatea mierii de tei şi de salcâm în centrul şi în sudul ţării.

"Nu este în cantitatea aşteptată. Aproape 30-40% ar fi mai puţină. O cantitate foarte mică de miere am obţinut şi la tei. Tot din cauza ploilor din acest an am avut de suferit", a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor, Ion Maxim. 

Prisăcarii din nordul ţării se bucură de o roadă bogată, însă nu au unde să o comercializeze.

"Undeva cu vreo 60% mai mult decât anul trecut am obţinut la salcâm. Foarte, foarte bună am obţinut la mierea polifloră, după floarea-soarelui", a spus apicultorul din municipiul Edineţ, Boris Gladiniuc. 

În primele şapte luni ale anului, ţara noastră a exportat aproape 2.400 de tone de miere. Cantitatea ar putea fi mai mare, dacă mierea ar fi ambalată.

"Ar trebui ca să unim eforturile apicultorilor prin construcţia depozitelor de colectare, procesare, omogenizare, ambalare şi export a mierii sub o marcă comercială unică", a declarat viceministrul Agriculturii, Iurie Uşurelu. 

Preţul unui kilogram de miere vândută la târg variază între 60 şi 120 de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu