Pavel Filip: Conflictele îngheţate şi prezenţa militară a Rusiei, cele mai mari riscuri pentru securitatea Europei de Est

Embed:

Conflictele îngheţate şi prezenţa militară a Rusiei sunt cele mai mari riscuri pentru securitatea Europei de Est. Declaraţia a fost făcut de premierul Pavel Filip în cadrul Forumului de Securitate desfăşurat astăzi la Kiev. Oficialul a menţionat că în perioada în care conflictele rămân nerezolvate, forţe distructive îşi pun în aplicare planurile separatiste.

Pavel Filip a reiterat că Moldova pledează, în mod consecvent, pentru retragerea trupelor militare ruse din ţară şi pentru transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii de la Nistru într-o misiune civilă cu mandat internaţional. De asemenea, o prioritate rămâne elaborarea şi adoptarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

"Prezenţa militară străină constituie un obstacol serios în calea soluționării paşnice a conflictelor, având în vedere că aceasta contribuie la conservarea situaţiei de conflict, încurajând forţele distructive să persevereze în promovarea planurilor lor secesioniste", a precizat prim-ministrul.

Tot în cadrul discursului susţinut la Forumul de Securitate, Pavel Filip a declarat că Moldova sprijină efoturile Ucrainei de a depăşi războiului din Donbass şi a condamnat anexarea peninsulei Crimeea de Rusia. Pentru a face faţă ameninţărilor existente, premierul susţine că trebuie consolidată relaţia cu Uniunea Europeană.

"Avem nevoie de un angajament mai clar, mai puternic şi mai vizibil în soluţionarea situaţiilor de criză din regiune. Este interesul nostru comun să asigurăm o previzibilitate şi o stabilitate sporită în regiunea de Est a Europei", a subliniat Pavel Filip.

Şeful Executivului de la Chişinău a mai adăugat că un alt pericol care pândeşte întreaga lume, inclusiv ţările din Europa de Est, sunt atacurile cibernetice.

Tot la Forumul de Securitate preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat că autorităţile de la Kiev încep procedura de retragere a Ucrainei din CSI: "De vreme ce mai multe state CSI refuză să denunţe agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cred că ar trebui să pregătim o propunere pentru a opri participarea Ucrainei în toate structurile organizaţiei".

Forumul de Securitate de la Kiev, inițiat de fundația lui Arseni Iațeniuk "Open Ukraine", este la cea de-a 11-a ediţie. La eveniment participă peste 400 de politicieni, diplomaţi şi oameni de afaceri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu