PAS şi PPDA au depus o moţiune împotriva lui Ciocoi

Embed:

Moțiune simplă împotriva politicilor promovate de Ministerul de Externe. Iniţiativa a venit din partea deputaţilor PAS şi PPDA, care susţin că diplomația moldovenească este la cheremul Preşedinţiei, al unor interese străine, iar politica externă este utilizată drept instrument de compromitere a interesului naţional, cel de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Contactat telefonic de mai multe ori, ministrul Aureliu Ciocoi nu a răspuns pentru comentarii. 

Autorii iniţiativei susţin că politica externă a Republicii Moldova se face haotic. Potrivit deputatului PPDA, Chiril Moţpan diplomația moldovenească este ostatică proceselor politice care izolează ţara pe plan regional, european şi internaţional.

"Toate aceste derapaje politice regretabile se produc deoarece politica externă a ţării este la cheremul unor interese străine. Toate eforturile ministrului de Externe şi a Preşedinţiei sunt orientate spre integrare în Uniunea Euroasiatică, conştientizând că această nouă orientare a politicii externe, promovată de actuala guvernare este una falimentară şi în adevăratul detriment al intereselor noastre naţionale", a spus deputatul PPDA, Chiril Moţpan. 

Deputaţii PAS şi PPDA condamnă şi declaraţiile recente făcute de ministrul de Externe Aureliu Ciocoi, care a menţionat că Rusia, de fapt, a oprit conflictul armat de la Nistru, dar nu a comis un act de agresiune împotriva Moldovei.

"Ministerul de Externe în persoana ministrului de Externe şi-a permis să facă declaraţii iresponsabile vis-a -vis de aspecte de politica internă. Şi-a expus poziţia faţă de conflictul de la Nistru într-o manieră condamnabilă. Aceasta noua orientare a politicii externe promovată de actuala guvernare este una falimentară şi în detrimentul adevăratelor noastre interese naţionale", a spus deputatul PPDA, Chiril Moţpan.

Moțiunile simple sunt adoptate cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi la şedinţă. PAS şi PPDA au împreună 25 de voturi. Deputaţii socialişti consideră că moţiunea este mai mult una politică şi mai puţin un act juridic.

" Subiecte care s-au comunicat în cadrul şedinţei plenare nu au avut un caracter al moţiunii, dar a fost un set de obiecţii faţă de persoana domnului ministrul al Afacerilor Externe. Nu am văzut argumente plauzibile ca să putem vorbi despre politici a ministerului", a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrâncea. 

Democraţii spun că vor discuta în cadrul fracţiunii dacă îi acordă sau nu vot de neîncredere ministrului de Externe. Totuşi, Pavel Filip îl apără pe Aureliu Ciocoi şi aminteşte că fostul ministru de Externe Nicu Popescu a fost iertat pentru o gafă similară.

"Eu continui să cred că a fost o exprimare nereuşită a domnului ministru Ciocoi. Oxana: Este un motiv pentru demiterea lui? Vedeţi că şi în Guvernul precedent am avut un ministru de externe care a făcut aproximativ acelaşi lucru, prin declaraţii asemănătoare făcute de dl Ciocoi şi atunci nu s-a venit cu o moţiune de cenzură", a spus preşedintele PDM, Pavel Filip. 

"Noi trebuie să fim foarte atenţi la orice declaraţie, mai ales atunci când vorbim la problema transnistreană. După mine a fost o expresie care lasă de dorit şi sigur dacă aşa gândeşte am putea avea mari mari dificultăţi în ceea ce priveşte în relaţiile noastre şi în tot ce înseamnă problema transnistreană", a menţionat deputatul PDM, Sergiu Sîrbu. 

"Puţin probabil că vor susţine socialiştii, dar democraţii, în primul rând, dacă ei ţin la vectorul pro-european, dacă ei ca şi noi apreciază că conflictul transnistrean a fost între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, în mod normal, ar trebui să ne sprijine pe noi", a spus preşedintele fracţiunii PPDA, Alexandru Slusari.

Nu au luat încă o decizie nici deputaţii din Partidul "Şor".

"Urmează să o discutăm conform procedurii în cadrul fracţiunii şi după aceea o să vă anunţăm despre decizia primită", a spus deputatul Partidului poltiic ŞOR, Petru Jardan.

Sâmbătă, câteva sute de veterani au protestat în faţa Ministerului Afacerilor Externe şi au cerut demisia lui Aureliu Ciocoi. Ministrul de Externe a fost criticat dur atât de analiști, cât și de veteranii războiului din 1992. Ciocoi a declarat că nu intenţionează să-şi dea demisia şi că declaraţiile sale au fost interpretate greşit. De aceeaşi părere sunt şi premierul Ion Chicu, şi preşedintele Igor Dodon. Potrivit regulamentului Parlamentului, data examinării moţiunii în plen urmează să fie decisă la Biroul Permanent în cel mult 14 zile.


CITEŞTE ŞI Declaraţia scandaloasă a ministrului de Externe cu privire la conflictul armat de pe Nistru din 1992

 

loading...

Lasă un comentariu