Muzica Germaniei a cucerit lumea. Nemţii au lăsat o amprentă inedită în industria moldială

Germania este considerată "motorul economic al Uniunii Europene", dar a lăsat o amprentă foarte importantă şi în industria mondială. Țara i-a dăruit omenirii sute de artişti care au făcut furori în secolele trecute.  

Muzica mai multor trupe din Germania a cucerit oamenii din întreaga lume. 

În anii '80 ai secolului trecut, discotecile erau de neimaginat fără hiturile formaţiei Modern Talking.

În 2014, de Hramul Chişinăului, Thomas Anders, unul din membrii formaţiei Modern Talking, a cântat în centrul Capitalei.

Şi Bad Boys Blue făcea furori în aceeaşi perioadă. Hitul You're a woman a topit inimile a milioane de femei.

În anii 80, alte trupe din Germania au spart topurile muzicale din întreaga lume.

În anii 90, Snap!, Mr. President şi ATB răsunau în toate cluburile.

Ritmurile fierbinţi din Mambo nr.5, interpretat de Lou Bega, au aprins ringurile de dans.

La începutul anilor 2000, au făcut furori Schiller şi Paul van Dyk.

Şi dacă toate aceste trupe germane au cântat în engleză, un italian a intrat pe piaţa muzicală din Germania cu piese în limba germană.

Cu toate că rockul a luat naștere pe continentul american, germanii nu au stat deoparte și au contribuit la acest gen de muzică. Scorpions, cea mai cunoscută trupă hard-rock din Germania, își bucură fanii deja de jumătate de secol cu melodii pe ritmuri grele de chitară. În 2010, trupa a ajuns şi la Chişinău.

"Salut! Suntem Klaus Meine, Rudolf Schenker și Matthias Jabs din trupa Scorpions! Suntem pregătiți să vă luăm pe sus precum un uragan!”

" Scorpions! Scorpions!"

”Este prima noastră vizită în Chișinău, în Moldova. Suntem foarte fericiți să fim aici și sperăm să facem un show grandios în această seară. Vreau să vă mulțumesc pentru o primire fantastică. Sunt sigur că, împreună cu fanii de aici, din Moldova, vom avea parte de o seară magică.”

De asemenea, când vorbim de rock şi Germania, atunci multora le vine în gând celebra trupă Rammstein.

În ce priveşte cinematografia, unul dintre cele mai cunoscute nume rămâne cel al lui Marlene Dietrich, cântăreaţă şi prima actriță germană care a ajuns celebră la Hollywood. Şi-a început cariera în Germania, după care a ajuns în Statele Unite. În anul 1931, Dietrich a fost nominalizată la Oscar la categoria cel mai bun rol feminin, după ce a jucat în filmul Morocco.

O altă actriţă, mai puțin cunoscută în zilele noastre, dar probabil adorată în perioada interbelică, a fost actrița Luise Rainer. A jucat în 23 de filme și a primit două Oscaruri pentru cel mai bun rol feminin.

Un actor german celebru este Til Schweiger (Şvaigher). La început sonoriza firme porno, dar a ajuns un actor de talie mondială. Cinefilii îi cunosc mai ales din filmele "Driven", în care a jucat rolul unui pilot de curse,

dar şi din "King Arthur", în care a fost fiul conducătorului saxonilor.

Iar actriţa Diane Kruger, care a ajuns la Hollywood, a jucat-o pe frumoasa Elena, din filmul "Troia".

Daniel Bruhl (Briul), cunoscut în Germania pentru rolul principal din filmul "Good Bye, Lenin", a fost dușmanul super-eroilor Avengers în filmul Captain America: Civil War.

Iar Thomas Kretschmann (Creciman)a devenit actor la vârsta de 25 de ani. Până atunci, a făcut natație de performanță. La vârsta de 19 ani a fugit din Republica Democrată Germană în cea federală. A jucat în mai multe filme turnate la Hollywood cum ar fi King Kong și Pianistul.

Kretschmann a avut și unul din rolurile principale în filmul Stalingrad, regizat de Feodor Bondarciuk.

Cinematografia germană a fost premiată de Academia Americană de Film. Cu Oscaruri s-au ales trei filme: Toba de tinichea în anul 1980, Nicăieri în Africa în 2003 și Viața celorlalți, turnat în 2007.

Germania găzduieşte, începând cu anul 1951, festivalul de film Berlinala, unul din cele mai importante din lume, unde sunt acordate premiile Ursul de Aur și Ursul de Argint.

Germania a avut un cuvânt greu de spus şi în lumea modei. Probabil cel mai cunoscut top-model german este Claudia Schiffer. Fotografiile ei au apărut pe coperțile revistelor celebre de mai bine de o mie de ori. A început cariera de fotomodel în anul 1990 prin prezentarea colecției toamnă-iarnă a casei de modă Chanel. În scurt timp, a ajuns să fie muza directorului acesteia Karl Lagerfeld.

Un nume important în industria modei a fost și cel al lui Heidi Klum. Și-a început cariera în 1992 după ce a câștigat un show de modă, fiind prima între cele 25 de mii de concurente. A ajuns un superstar în anul 1998 când a devenit unul dintre îngerii Victoria’s Secret.


Reporter:
Dumitru Grişca

Redactor:
Elena Cucu

Imagine:
Veaceslav Moşneagu

Editor:
Alina Arefiev

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu