Mai mulţi locuitori din Suruceni, Ialoveni, au fost diagnosticaţi cu tuberculoză

Embed:

Alertă de tuberculoză în satul Suruceni, raionul Ialoveni, după ce infecția a fost depistată la mai mulți locuitori. Potrivit primarului, ar fi vorba despre 12 persoane, dintre care două refuză să urmeze tratamentul. Localnicii sunt speriați și au luat măsuri de protecție, pentru a nu se infecta. De cealaltă parte, medicii spun că, deocamdată, persoanele bolnave nu prezintă pericol pentru cei din jur.

Primarul satului Suruceni a format un grup de lucru, care merge la casele oamenilor infectați și încearcă să îi convingă să urmeze tratamentul împotriva tuberculozei. Este vorba de persoane din familii sărace sau dependente de alcool.

"Majoritatea care sunt bolnavi de TBC încep să se lecuiască și la un anumit timp refuză tratamentul, fiindcă este un tratament îndelungat", a spus primarul satului Suruceni, Vasile Blăniță. 

Potrivit medicilor, doar în acest an, în localitate, trei pacienți au fost diagnosticați cu tuberculoză. O persoană este tratată în ambulator, iar două, la domiciliu. Totodată, alți doi bolnavi, care s-au infectat anul trecut, au întrerupt tratamentul.

"Cei care refuză să urmeze tratamentul și dacă noi nu îi vom putea convinge ca să revină, să înceapă iarăși tratamentul, riscă ca procesul să avanseze și în acest caz ei pot deveni ca o sursă de infecție", a spus șeful Centrului de Sănătate din Ialoveni, Stelian Cucu.

Printre bolnavii care se tratează de tuberculoză se numără și acest bărbat, care nu a vrut să-i divulgăm identitatea. El a fost internat la spital timp două luni, acum urmează tratamentul la domiciliu.

"Îmi era rău de tot. Eram mai slab. Nu e grav, nu pot molipsi oamenii. Cât a fost grav, eu am stat la spital. Acum nu e grav, dar iau tablete ca să nu revină."

Acum trei zile, și acest bărbat a primit vestea proastă că trebuie să reia tratamentul împotriva tuberculozei. Asta după ce a petrecut jumătate de an pe patul de spital.

"Mă simt normal, destul de bine, doar picioarele mă supără strașnic. Cumătrul, el a murit. Și copiii tot, dar eu nu știam că el e bolnav. Numai de la el m-am molipsit."

Chiar dacă medicii dau asigurări că persoanele din Suruceni, infectate cu TBC, nu sunt un pericol pentru cei din jur, unii dintre localnici au luat măsuri de protecție.

"Cu cârpulița umedă hloraminată și după fiecare, care îmi dă bani, eu îmi șterg bine mâinile. Ne-am dus și am trecut controale." scurtat

"Am și un cumnat chiar și abia merge pe picioare. S-a uscat. Am vreo doi ani de când nu mă duc la el. Nici nu am ce căuta."

"Nu e nimic strașnic. Boala asta se lecuiește. Alții zic că se tem. - Dar dvs nu vă temeți? - Nu mă tem. Eu singur am fost bolnav. - Când? - Cu zece ani în urmă."

Anterior, o familie din localitate a decedat din cauza tuberculozei netratate. Potrivit datelor statistice, în satul Suruceni este cea mai mare rată de infectare cu TBC în comparaţie cu alte localităţi din raionul Ialoveni. Potrivit unei hotărâri de Guvern, persoanele care suferă de tuberculoză şi refuză să facă tratament, pot fi obligate printr-o hotărâre de judecată.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu