La Costești și Duruitoarea Veche a fost inaugurată o stație de epurare care nu permite poluarea mediului

Embed:

Oamenii din localitățile Costești și Duruitoarea Veche din raionul Rîşcani, de astăzi au o stație de epurare care nu permite poluarea mediului. De asemenea, a fost construită o rețea de canalizare pe o distanță de peste 20 de kilometri. La noul sistem urmează să se conecteze peste 400 de gospodării. 

Câteva familii au reușit deja să se conecteze la sistemul de canalizare. Oamenii spun că lipsa stației de epurare a apei era o problemă pentru comunitate.

”Era foarte complicat mai ales vara. Toată murdăria curgea, practic rămânea pe teritoriu, pe pământ. Și erau terenuri de popușoi, agricvole și oamenii nu puteau prelucra pământul pentru că mirosul era extraordinar. ”

” Sperăm că aerul o să fie mai curat. La noi aici e frumos, e curat, e bine.”

Vechea staţie de epurare nu a funcţionat zeci de ani. Lucrările de construcţie au durat patru ani și au costat 14,5 milioane de lei, bani oferiți de Guvernul Germaniei.

”Este o investiție foarte importantă pentru localitate, pentru raion întreg. Proiectul a pornit din 2010 au fost valorificate circa 20 de milioane de lei, un lucru importanmt revine acum societății civile. Care trebuie să organizeze, împreună cu operatorul branșametul”, a spus viceministrul Construcțiilor, Ion Stratulat.

”Succesul proiectului depinde în multe cazuri nu doar de finanțare. Noi poate avem bani,sunt ajutare din partea partenerilor, dar dacă nu este implicat administrația publică locală și cetățenii. Nu demonstrează inițiativă, dorință”, a afirmat reprezentantul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei în Moldova, Alexandru Muravschi.

În prezent, în 96 la sută din orașele din Moldova există stații de epurare. Situaţia este mai gravă în sate. Doar opt la sută dintre localităţile rurale dispun de sisteme de canalizare și epurare a apelor.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu