Iurie Ciocan: CEC este gata să facă faţă sistemului electoral mixt

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, declară că CEC este gata să facă faţă sistemului electoral mixt. Mai mult, într-un interviu pentru Tribuna, el spune că deja a început ajustarea pe interior a cadrului normativ pentru organizarea alegrilor în baza noului sistem.

"Noi deja am început pregătirile către acest proces important, pe de o parte, iar pe de altă parte, legea intrată în vigoare pe 20 aprilie a pus în faţa CEC sarcina de divizare a teritoriului ţării în 50 de circumscripţii, perioada prevăzută pentru această acţiune fiind de 90 de zile. În acest timp, noi trebuie să publicăm lista circumscripţiilor, a localităţilor ce vor face parte din aceste circumscripţii", a menţionat preşedintele CEC.

Totodată, Iurie Ciocan declară că acest tip de scrutin este mai scump de organizat, dar există abilităţile pentru a organiza în mod corect şi legal asemenea alegeri. "De bani suplimentari la sigur va fi nevoie pentru acest scrutin. Astăzi nu suntem pregătiţi să vă spunem precis cât vor costa aceste alegeri, pentru că încă nu am purces la asemenea calcule. Alegerile în baza noului sistem sunt similare alegerilor în baza votului majoritar în două tururi. Important este să avem şi un cadru legal adecvat care să ne permită să transpunem această practică şi pentru alegerile parlamentare", a conchis Ciocan.

Publika.md aminteşte că, săptămâna trecută, deputaţii au votat proiectul de lege privind implementarea sistemului electoral mixt în Republica Moldova. Potrivit proiectului înaintat de democratul Vlad Plahotniuc, la următorul scrutin, 51 de deputaţi, din cei 101, vor fi aleşi în baza listelor de partid. Alţi 50 de parlamentari vor fi aleşi în baza circumscripţiilor nominale.

 

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu