"Dorim să fim o parte a soluției și nu a problemei" – Interviu cu Directorul General al Companiei EFES Vitanta Moldova Brewery- Kamil Yazici

Cum puteţi descrie mediul de afaceri din Moldova, în general?

Ca investitori, ne simţim bineveniţi în această ţară. În orice mediu de afaceri, indiferent de ţară sau de perioadă, există tot felul de probleme care trebuie rezolvate. Consider că abilitatea de a recunoaşte dificultăţile şi de a lucra efectiv la rezolvarea acestora, împreună cu reprezentanţii mediului de afaceri, autorităţile şi societatea civilă – aceasta este cheia.

Ce contribuţie are berea pentru economia naţională?

Referindu-ne la Efes Vitanta, investiţiile făcute în Moldova numără mai mult de 100 milioane de dolari, poziționându-ne în topul investitorilor străini din ţară.

Anual, EVMB contribuie în bugetul de stat cu aproximativ 300 milioane lei, sumă achitată pentru taxe. Această sumă creşte odată cu noi, întrucât  suntem o companie total transparentă.  Dacă nu greşesc, faptul acesta ne plasează pe locul trei în topul celor mai mari plătitori de taxe din ţară.

Dispunem de aproximativ 500 de angajați care participă direct la procesul de lucru în companie. Cifra însă nu include persoanele care lucrează în lanţul de aprovizionare furnizor-distribuitor, la fel, implicaţi în afacere.

Ar fi corect ca aceste cifre să fie extrapolate la toţi actorii de piaţă pentru a ajunge la o cifră totală.

Cum credeţi, care sunt motivele care stau la baza iniţiativelor  de modificare a legii cu privire la piaţa băuturilor alcoolice?

În primul rând, aş vrea să menţionez că noi susţinem iniţiativa Guvernului de a reglementa, în continuare, băuturile alcoolice şi berea. Motivul care stă la baza acestor iniţiative este de a reduce consumul de alcool în ţară.

Noi, ca şi companie, suntem gata să ne implicăm într-un dialog constructiv cu autorităţile şi, prin urmare, să fim parte a procesului de soluţionare a acestei probleme.

Fiind o companie responsabilă, suntem împotriva vânzării băuturilor alcoolice minorilor, împotriva consumului excesiv de alcool, precum şi împotriva vânzării şi consumului de alcool în anumite locuri.

Suntem pro-activi  în auto-reglementare. De exemplu, chiar dacă aceasta deocamdată nu este o cerinţă legală, am  început să plasăm avertismente de sănătate în materialele noastre de comunicare.

Dorim să fim o parte efectivă a unei soluţii imediate.

Ce rol are noua reglementare tehnică discutată recent?

În timp ce dorim să ne implicăm într-un dialog constructiv, să fim o parte a soluţiei şi ne auto-reglementăm pro-activ, considerăm că berea necesită un cadru unic legislativ pentru a fi reglementată.

Este o băutură slab-alcoolică și în majoritatea pieţelor de desfacere dezvoltate, în special în Europa, berea este reglementată de o lege aparte. În unele cazuri, reglementările se referă la bere şi vin, în alte cazuri, doar la bere.

Spunând acestea, credem că reglementarea tehnică trebuie să fie axată asupra aspectelor tehnice ale berii, cum ar fi ingredientele, condiţiile de păstrare etc.  Aspectele  juridice de bază ar trebui să fie prevăzute de o lege separată.

Credeţi că modificările legislative vor spori controlul asupra pieţei de bere şi calitatea produselor?

Dacă e să vorbim despre compania noastră– suntem deja reglementaţi de standarde internaţionale, întrucât facem parte dintr-un grup internaţional care respectă cerinţele sale proprii şi cele ale industriei la nivel mondial.

Legislaţia naţională, adusă în conformitate cu normele Uniunii Europene, va standardiza regulile pentru toţi actorii de pe piaţă şi va garanta ca, la final, consumatorul să aibă parte de un produs sigur şi calitativ.

Cum comentaţi clasificarea berii ca băutură alcoolică?

Noi nu discutăm despre  faptul dacă berea este o băutură alcoolică. Eventual, ea ar trebuie să fie clasificată ca atare, însă trebuie să fie reglementată de o lege unică, aparte, nu în acelaşi cadru cu alte băuturi cu grad înalt de alcoolizare.

Care este opinia Dvs. referitor la mărirea taxei de acciz la bere?

Consider că, în Moldova, taxele la bere sunt cinstite. Suntem o companie total transparentă care îşi calculează şi plăteşte taxele la timp, uneori chiar şi înainte de timp. Suntem dispuşi să continuăm să facem asta, însă creşterile excesive ale taxelor pot afecta volumurile noastre de vânzări şi, drept urmare, reduce contribuţiile către bugetul de stat.

P.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu