Despre cumătrismul politic LIVE la Fabrika ACUM ŞI ÎN SCRIS

(UPDATE 22:45) Ion Dron: Relaţiile de cumetrism trebuie să înceapă a se schimba de la cei care sunt la guvernare. Mesajul trebuie să vină de la ei. În viaţă este foarte important pentru cine pui cuvântul.

(UPDATE 22: 40) Directorul Teatrului Satiricus, Sandu Grecu: Ceea ce le lipseşte, astăzi, tuturor celor din ţara noastră este moralitatea.

(UPDATE 22: 35) Ludmila Andronic: Există domenii în care toată lumea are nevoie de cumetri.

(UPDATE 22: 30) Ion Dron: Sunt pentru aceea ca să dezrădăcinăm sărăcia, dar nu vreau să dispară acele relaţii de rudenie de la ţară, unde lumea se ajută. Important este ca să se ştie până unde să se ajungă cu cumetrismul. Nu ar fi o problemă dacă miniştrii care sunt şi cumetrii între ei, ar fi promovaţi pe criterii profesionale.

(UPDATE 22: 28) Analistul politic Igor Boţan: Cumetrismul se modernizează. Şi acest cumetrism modernizat generează invidie.

( UPDATE 22:25) Preşedintele Asociaţiei specialiştilor Relaţii Publice, Ludmila Andronic: Modelul cumetrismului se va schimba de la sine. Există momente importante, care o dată eradicate, vor îndepărta şi cumetrismul ca fenomen negativ. Mă refer la eradicarea sărăciei. Se va pune capăt cumetrismului, atunci când oamenii vor deprinde, altfel de relaţii de cumetrism.

(UPDATE 22: 20) Doru Petruţi: Lucrurile trebuiesc gândite pragmatic şi practic. Relaţiile interpersonale au un rol foarte mare.

(UPDATE 21:15) Sandu Grecu: Ne înscriem în cultura europeană, dar suntem mai originali decât ei. Ceea ce se întâmplă ca eveniment deosebit la europeni, la noi este o regulă. Compatibilitatea este foarte importantă într-o afacere şi în politică la fel. Această compatibilitate este importantă şi pentru acel ministru care îşi formează echipa. Ceea ce este greşit în Moldova, este faptul că nu se ţine cont de poziţia profesionalismului. În capul compatibilităţii este profesionalismul. amenii trebuie apreciaţi pentru profesionalism, devotament, exigenţă.

(UPDATE 22: 10) Doru Petruţi: Problemele apar în momentul în care nu există norme clare.  Problemele constau 
în normele care guvernează. Ce trebuie să faci în Moldova ca să ai succes? Sunt banii pe primul loc, apoi este vorba de relaţii, iar de la locul cinci încolo se pune accent şi pe calităţile individului.

(UPDATE 22: 05) Ion Dron: Noi trăim în nişte realităţi. În ţară nu funcţionează egalitatea în faţa legii şi supremaţia legii.

(UPDATE 22: 01) Directorul Teatrului Satiricus, Sandu Grecu: Această educaţie noi o avem de mici, astfel venind într-o funcţie înaltă noi nu putem proceda altfel. Totuşi, profesionalismul este cel mai important, trebuie să stea în capul mesei.

(UPDATE 21: 58) Directorul Teatrului Satiricus, Sandu Grecu: Se poate de făcut politică cu finii şi cumetrii.

(UPDATE 21: 51) Analistul politic Igor Boţan: Trebuie să fim realişti şi să conştientizăm că cumetrismul este o parte a culturii politice parohiale. Clasa politică are interese şi aici există două dimensiuni. Când devin cumetri, miniştrii deja sunt în post, ceea ce este un semn că ei au statut egal. Există a doua dimensiune, unde se crează aceste legături de loialitate, aceasta presupune că, înrudirea prin botez nu e altceva decât un fel de favoritism în perspectivă.

(UPDATE 21:45) Preşedintele Centrului de Iniţiativă şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron: Există acest conflict de interese. Este o problemă juridică şi administrativă, fenomenul de cumetrism. Relaţiile de muncă se sprijină pe principiile egalităţii şanselor.

( UPDATE 21:41) Preşedintele Asociaţiei specialiştilor Relaţii Publice, Ludmila Andronic: Ceea ce numim noi cumetrism este o problemă într-un anumit fel. Problemele sunt create de cumetrii în relaţiile lor în care apar probleme minore în corelaţie cu cele majore. Jocurile astea de rudenie  duc la lucruri joasnice. Dorinţa de a profita într-un anumit caz, joacă festa în cazul cumetrismului. Există interesul de afaceri, iar în politică fiecare luptă pentru sine.

(UPDATE 21: 38) Directorul IMAS, sociologul Doru Petruţi:  Toate cumătriile astea poate sunt şi nişte coincidenţe. Nu cred că trebuie de exclus partea frumoasă în avea naşi şi cumătri. Problemele apar atunci când apare political şi nu doar. Este o modalitate destul de ciudată. Multe lucruri sunt bazate pe relaţii interpersonale. Aici apare fenomenul încrederii. Pentru că, oricine va fi mai încrezut întro persoană apropiată, chiar dacă nu cunoaşte atât de bine un domeniu sau altul.

(UPDATE 21: 35) Directorul Teatrului Satiricus, Sandu Grecu: Este greu să avem o clasă liberă, fară cumetrism. R. Moldova ar trebui să se numească, ”99 de cumătri”. Moldovenilor le place să aibă câţi mai mulţi cumătri. În politică, însă, cumetrismul şi-a lăsat amprenta. Odată cu venirea democarţiei, în R. Moldova a venit şi cumetrismul şi alte relaţii de rudenie. Cum să luptăm cu acest fenomen este foarte greu de spus.

Chiar de eşti din sat sau eşti de la oraş, în viaţa asta trebuie să ai un deputat nănaş! Vechea tradiţie de a avea 99 de cumătri a devinit un fel de filozofie de viaţă a moldoveanului. Pe fiecare naş ori cumătru, luat în parte, acest lucru îl ajută în viaţă, iar ţara oricum pierde. Cum aşa se întâmplă? Ar trebui să scăpăm de această tradiţie, de altfel, una frumoasă? Puţin probabil. Poate sfera politicului ar trebui protejată de cumătrism? Poate, dar e greu de realizat.

Despre cumătrismul politic, în câteva clipe.  Invitaţii din această seară sunt directorul IMAS, sociologul Doru Petruţi; preşedintele Asociaţiei specialiştilor Relaţii Publice, Ludmila Andronic; preşedintele Centrului de Iniţiativă şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron; directorul Teatrului Satiricus, Sandu Grecu şi analistul politic Igor Boţan.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu