Ce spun deputaţii despre plafonarea şi anularea mai multor taxe locale

Embed:

Partidul Liberal a contestat, astăzi, la Curtea Constituţională unele prevederi ale politicii bugetar-fiscale pentru 2014 privind plafonarea şi anularea mai multor taxe locale. Liberalii consideră că aceste prevederi limitează autonomia administraţiei publice locale.

În cadrul şedinţei operative a Primăriei, edilul Dorin Chirtoacă a criticat dur noile prevederi ale politicii-bugetar fiscale şi a cerut abrogarea lor.

"În mod normal, o astfel de lege trebuie declarată neconstituţională. Legea aceasta ar trebui să aibă un ecou mai mare, sincer aş merge la acţiuni de protest, doar că nu ştiu cum o Primărie poate protesta", a spus Chirtoacă.

Deputaţii Partidului Democrat anunţă că subiectul va fi discutat în Parlament la primele şedinţe de plen.

"Nu ne putem permite ca administraţia publică locală să aibă probleme financiare. Este clar că în această aglomeraţie, în Parlament, putea ceva să scape. Trebuie să abordăm serios acuma, în prima săptămână", a declarat preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov.

Iar liberal-democraţii spun că vor organiza consultări cu primarii şi oamenii de afaceri.

"Existau abuzuri, existau interpretări voluntariste ale legii. Existau aplicări de taxe în diferite moduri", a menţionat deputatul PLDM Veaceslav Ioniţă.

Deputatul neafiliat Mihai Godea spune că va ataca şi el amendamentele la Curtea Constituţională.

"Este un amestec brutal în activitatea administraţiei locale, fapt care contravine şi Cartei Europene a Autonomiei Locale", a declarat parlamentarul.

Socialistul Igor Dodon consideră, însă, că decizia privind plafonarea taxelor locale este una bună.

"Este o decizie prin care se exclude posibilitatea luării unor decizii politice de către consiliile locale în detrimentul dezvoltării afacerilor", a conchis deputatul.

Primăriile au cel mai mult de pierdut de pe urma micşorării taxei pentru activitatea cazinourilor. La Chişinău, de pildă, această taxă a fost redusă de la 150 la 100.000 de lei pentru o masă. Autorităţile locale au de suferit şi de pe urma anulării taxei pentru evacuarea deşeurilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu