ATENŢIE! Cât de PERICULOS este mercurul din termometre

Embed:

Mercurul din termometrele sparte ajunge de cele mai multe ori în tomberoane și canalizare. În lipsa unei instituții responsabile de colectarea și reciclarea acestui metal, oamenii sunt nevoiți să îl arunce. Specialiștii avertizează că două grame de mercur, atât cât se găsește într-un termometru, pot contamina peste şase mii de metri cubi de aer.

Lilia Dediu a spart, recent, un termometru. Chiar dacă a reuşit să adune mercurul, femeia nu a ştiut ce să facă mai departe şi a apelat la Serviciul Situații Excepționale.

"Am curăţat totul, am lăsat peste noapte geamurile deschise. Dimineața, am apelat la Serviciul Situații Excepționale, pentru că știm că mercurul este periculos. - Ce să fac cu mercurul după ce l-am strâns? - Întrebarea rămâne fără răspuns. Am adunat mercurul într-un şerveţel și l-am aruncat. L-am aruncat în coșul de gunoi împreună cu şerveţelul", a spus femeia.

Medicii avertizează că vaporii de mercur sunt foarte toxici, de aceea recomandă acoperirea nasului şi gurii cu un tifon umed. Mercurul trebuie colectat cu ajutorul unei benzi adezive, nu cu aspiratorul sau mătura. Ulterior, metalul trebuie pus într-un recipient cu apă sau permanganat de potasiu. 

"Două grame de mercur pot contamina șase mii de metri cubi de aer. Nu se aruncă nici în canalizare, el pătrunde în locurile de jos și se depozitează acolo, este foarte dificil ca să-l scoți din sistem", a menţionat medicul de la Centrul de Sănătate Publică, Bălți, Constantin Procopie.

Reprezentanții Serviciului Situaţii Excepţionale spun că, în prezent, nicio instituţie nu este responsabilă de colectarea şi reutilizarea mercurului.

"De colectarea mercurului era responsabil Centrul de Sănătate Publică, dar au fost operate schimbări. Apoi, această responsabilitate i-a revenit Inspectoratului Ecologic", a spus specialist DSE Bălți, Alexandru Boroviţchi.

Autorităţile promit că, în cel mult patru ani, în ţară vor fi create întreprinderi care să recicleze deşeurile care conţin mercur.

Mai mult, produsele şi dispozitivele care conţin acest metal toxic vor fi interzise în Moldova. Ţara noastră a aderat, recent, la o convenţie internaţională care prevede scoaterea din uz a mercurului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu