AMPLE PROTESTE în Georgia. Oamenii sunt revoltaţi de anularea sistemul mixt de vot

Embed:
Mii de georgieni au tulburat liniştea în Tbilisi. Oamenii au blocat cele trei intrări în clădirea parlamentului georgian şi străzile adiacente acestuia, protestând faţă de decizia majorităţii parlamentare de a anula sistemul electoral mixt şi trecerea la cel proporţional, adică la alegerea deputaţilor pe liste de partid. Protestarii au cerut demisia guvernului şi organizarea alegerilor anticipate.

"Este o manifestaţie paşnică, fără violenţă împotriva acestui regim. Sunt convins că niciun partid, nicio guvernare nu poate învinge poporul. Victoria aparţine oamenilor", a spus Giorgi Baramidze, membru al Partidului Mişcarea Naţională. 

Duminică seara, demonstranţii au instalat corturi în faţa Parlamentului, însă a doua zi au fost somaţi de poliţişti să le demonteze. Forţele de ordine le-au dat la dispoziţie 30 de minute pentru a elibera centrul oraşului. Întrucât nimeni nu s-a grăbit să se supună ordinelor, poliţiştii au intervenit cu tunuri de apă. Protestatarii, între care reprezentanţi ai 20 de grupuri politice de opoziţie, susţin că nimic nu-i poate opri să lupte pentru drepturile lor.

"Este un moment istoric pentru ţara noastră, când oamenii se mobilizează pentru a-şi apăra libertatea, dreptul la vot, pentru că noi considerăm că punctul nostru de vedere nu poate fi neglijat", a declarat Giorgi Margvelaşvili, fost preşedinte al Georgiei.  

"Vom avea democrație, vom avea alegeri libere, în care oamenii vor alege pe cine vor ei să ne conducă ţara. Nu vor fi aleşi doar oligarhi şi elita care se află astăzi la guvernare", a menționat David Bakradze, membru al Partidului Georgia Europeană. 

În contextul tensiunilor de la Tbilisi, Statele Unite şi Uniunea Europeană au făcut apel la dialog calm şi respectuos, purtat între forţele politice şi societatea civilă. Schimbarea sistemului electoral de vot din Georgia era programată pentru 2024, însă deputaţii georgieni au forţat procesul. Opoziţia susţine că asemenea decizie, la următorul scrutin, ar favoriza Partidul Visul Georgian, aflat la guvernare.
loading...

Lasă un comentariu