Štefan Füle: Odată cu rezolvarea diferendului transnistrean, toţi moldovenii vor putea circula liber în UE

Embed:

Toţi moldovenii vor putea călători fără vize în Uniunea Europeană, abia când va fi soluţionat conflictul transnistrean. Este o precizare a comisarului european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle, care lasă, însă, loc de interpretări.

Potrivit oficialului european, Moldova este singurul partener al UE, care a fost în stare să realizeze prima fază a Planului de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. "Acum Moldova intră în cea de-a doua fază, când nu ne vom concentra doar pe cadrul legislativ, dar asupra implementării acestuia. Nu pot să vă spun un termen anumit, în care se vor realiza următorii paşi, ştiu ce trebuie să se întâmple înainte ca cetăţenii din Republica Moldova vor putea să profite de acest regim liberalizat de vize în statele Schengen", a declarat Štefan Füle.

Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate a subliniat că, odată rezolvat conflictul transnistrean, toţi cetăţenii moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de regimul liberalizat de vize.

"Sper, pentru binele cetăţenilor care locuiesc în partea stângă a Nistrului, că o soluţie pentru acest conflict se va găsi cât mai repede. Pentru că atunci când se va rezolva această problemă, toţi cetăţenii din Republica Moldova vor beneficia de un regim liberalizat de vize", a declarat Štefan Füle.

Publika.md aminteşte că liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a spus, anterior, că la consiliului AIE niciodată nu s-a discutat problema transnistreană.

Totodată, politicianul crede că problema transnistreană este una delicată şi complicată. Mai mult, e timpul să fie luată o decizie privind conflictul din regiune.

Totodată, în Raportul de Progres din cadrul Politicii Europene de Vecinătate, UE recomandă oficialilor de la Chişinău să fie implicaţi într-un dialog mai activ cu reprezentanţii malului stâng al Nistrului. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu