Viitor fără viitor! STUDIU: Moldova va fi pustie în mai puţin de 100 de ani

Embed:

Populaţia Moldovei nu va prinde anul 2200. Cel puţin aşa arată estimările recente ale studiului CIA World Factbook, citat de evz.ro. Dispariţia cetăţenilor este cauzată de migraţie şi de faptul că, în mediu, la o mie de locuitori, numărul celor care mor este puţin mai mare ca cel al nou-născuţilor, ceea ce înseamnă că în ţara noastră se înregistreză un spor natural negativ. Dacă aceşti indicatori se vor menţine la nivelul actual, experţii ne prognozează un viitor fără viitor. 

Noile date publicate de siteul CIA arată că, în ţara noastră, migraţia este la un nivel record. Astfel, Moldova ocupă al doisprezecelea loc de la coadă dintre cele aproape 220 de ţări monitorizate. Estimările arată că nivelul migraţiei este şi mai mare în ţări precum Siria, Samoa, Somalia, Liban, Iordania şi Tonga.

Şi rata de creştere a populaţiei este negativă. Datele din iulie 2012 ale aceleiaşi evaluări arată că, în medie, la 1000 de locuitori din Moldova au loc 12,5 naşteri şi 12,62 de decese. Astfel, ţara noastră se situează pe locul 228, adică al treilea de la coadă, înainte de Insulele Marianelor de Nord şi Insulele Cook din Pacificul de Sud.

Dacă indicatorii din regiune vor rămâne neschimbaţi, în 130 de ani va dispărea şi populaţia Bulgariei, poporul din România va supravieţui puţin peste 400 de ani, iar ungurii vor trăi cu 200 de ani mai mult decât vecinii din România. Studiul mai arată că depopularea este o problemă reală şi pentru alte ţări din zonă cum ar fi Ucraina, țările baltice, Rusia și Serbia. 

Europa Centrală și de Est este una din cele mai expuse riscului de depopulare din întreaga lume, din cauza sporului natural negativ şi migraţiei. Sporul natural este negativ deoarece populația are un grad mai ridicat de educație decât în lumea a treia, iar nașterea unui copil e de obicei o decizie, nu o întâmplare (evident, excepții sunt destule, dar în medie lucrurile așa stau). Migrația, pe de altă parte, este destul de pronunțată, vestul Europei fiind o destinație bogată și accesibilă din punct de vedere al distanței.

Sporul natural negativ mai este caracteristic și țărilor bogate (Japonia și Europa de Vest), însă la un nivel mai scăzut decât în regiunea noastră. De asemenea, aceste țări sunt ținte predilecte pentru imigranți, ceea ce face ca per total populația să crească sau măcar să stagneze.

Este de așteptat ca în timp lucrurile să se schimbe, iar scăderea numărului de locuitori să se tempereze sau chiar să se inverseze. Întrebarea este însă dacă lucrurile se vor schimba prin revenirea pe plus a sporului natural sau, dimpotrivă, prin migrații dinspre țări mai sărace și apariția unei comunități străine importante, așa cum se întâmplă în vestul Europei în prezent. Italia, de exemplu, înregistrează o creștere a numărului de locuitori, dar ei nu sunt italieni, ci în principal africani și est-europeni.

Ultimele articole
Social

Fiecare persoană TREBUIE să facă acest lucru pentru a avea o inimă sănătoasă!

O inimă sănătoasă trebuie întreținută încă din copilărie , afirmă medicii. Examenul medical...»

Armata Națională și-a testat tehnica din dotare sub supravegherea ministrului Apărării

Armata Naţională a testat tehnica din dotare în cadrul unor exerciţii desfăşurate la Centrul...»

Concurs EMOȚIONANT: Carabinerii s-au înarmat cu penițe și au scris scrisori mamelor

Concurs emoţionant în cadrul Trupelor de Carabinieri. Militarii s-au înarmat cu peniţe şi s-au...»

Încă trei grădinițe din sudul țării au fost ÎNCHISE din cauza GRIPEI

Încă trei grădinițe au fost închise în raionul Vulcăneşti, din cauza gripei. Decizia a fost...»

Amenzile URIAȘE nu-i sperie! Tot mai mulţi vânzători de flori se eschivează de la plata impozitelor

Peste un milion de lei timp de o săptămână. Este suma amenzilor aplicate vânzătorilor de flori...»

AVERTISMENT pentru profesorii care vor accepta cadouri scumpe. Riscă sancţiuni DURE

Banii în plic, ceasurile, parfumurile sau produsele cosmetice vor fi şi în acest an principalele...»


Comentarii
Nume*
Email*
Text*
Cod*
capcha
comentariu nou
slavic a spus:
email 0 email
slavic
Luni, 27 Mai 2013 12:28
Nu se poate de trait in asa tara,,,,condusa de dibili facuti de parinti betivi,,,,,liafa 200 euro preturi europene,,,,,Toate tarile au liafa normala,,, la noi fac ecsperimenturi sa vada daca nu murim,,,,Eu asa de tare am urit tara asta nic pe harta numi doresc so vad ,,,vreu sa plec in rusiea,,, viitor frumos va avia Rusiea ,,plecati din tara minunilor pina cind nui tirziu,,,,, condusere fara creer,,,deloc nu gindesc ,absosut nu gindesc prosti tare tare tare,,,da fura toti banii din buget
răspunde
Stefan a spus:
email 0 email
Stefan
Luni, 13 August 2012 10:28
STUDIU DE RAHAT! LA NOI MOLDOVA SI POPULATIA II ASA DE MICA INCT SCHIMBARILE CARE ALTE TARI LE FAC IN DECENII LA NOI SE FAC INTR-UN AN CHIAR DACA SUNT ELE INSRE BINE SAU RAU...VIITORUL NOSTRU E IN UE SI PUNCTUM! RUSIA AR TREBUI SA-SI FACA GRIJI,E MARE SI PLINA DE CCT.
răspunde
ian a spus:
email 0 email
ian
Luni, 13 August 2012 07:07
Creste intereselor firmelor din Italia fata de R.Moldova ca "poarta" spre CSI. La fel si Germania probabil are de gand sa-si indrepte privirile spre Est - vizita Cancelarului Merkel ne va arata. O concurenta a investititorilor occidentali in R.Moldova ar schimba in cativa ani fata satelor noastre. Ramane doar ca AIE sa inceteze "razboiul" in interiorul si in exteriorul AIE, sa manifeste TOLERANTA, NEDISCRIMINARE, sa consolideze societatea, sa dea dovada de cultura politica europeana de COABILITARE, CONSENS, CONLUCRARE FRUCTUOASA cu toate partidele, inclusiv din opozitie. E o sansa REALA pentru "istoria de succes". Atata doar - sa fie indepartate fortele "unioniste" "fratesti", ce SABOTEAZA integrarea europeana in favoarea unei "uniri" "judetene", ilegale, smecheroase, in defavorea R.Moldova.
răspunde
jan a spus:
email 0 email
jan
Luni, 13 August 2012 06:39
Pana la caderea URSS presa occidentala numara peste cate decenii vor dispare italienii, francezii, germanii. Migratia din Estul Europei si din Asia, Africa,America Latina a stopar descresterea demografica a tarilor occidentale. La fel se poate intampla si cu Moldova, in care nu e nevoie la sate sa se ocupe de agricultura si zootehnie 95% din populatie ca in timpul URSS si mai inainte, ci e de ajuns ca in alte tari 5-10% din populatie sa prelucreze loturile comaste si sa creasca vite de carne si lapte. Daca va fi infrastructura - drumuri, gaz, apeduct, canalizare - un satele noastre odata cu patrunderea internetului pot trece sa lucreze on-line tineri de ai nostri, inclusiv reveniti din Occident, care sa lucereze in comertul electronic on--line, sfera tehnologiilor informatinale si alte domenii unde nu conteaza in ce punct pe glob se afla lucratorul. Pe masura ce viata in tarile UE va deveni mai complicata din cauza crizelor ce nu au de gand sa se termine, precum si in Chisinau e costi
răspunde
jan a raspuns:
email 0 email
Luni, 13 August 2012 06:45
...Pe masura ce viata in tarile UE va deveni mai complicata din cauza crizelor ce nu au de gand sa se termine, precum si in Chisinau unde chiria apartamentelor, oficiilor e tot mai scumpa - tot mai multi vor prefera sa se mute sa locuiasca la sate si in acelasi timp sa munceasca la firme la mii de kilometri departare. Ramane numai sa fie elaborat un program de stat - pentru atragerea, stimularea migratiei familiilor tinere de la oras la sat, caresa prevada facilitati fiscale, la constructia de case, la constructia infrastructurii satelor de catre primarii etc.
ion a spus:
email 0 email
ion
Luni, 13 August 2012 06:11
Linkuri cu "mold"("mould"):
http://ru.dictionarist.com/mold
http://www.thefreedictionary.com/mould
http://en.wikipedia.org/wiki/Mold,_Flintshire
răspunde
NADEA a spus:
email 0 email
NADEA
Luni, 13 August 2012 00:14
democra
răspunde
ion a spus:
email 0 email
ion
Duminică, 12 August 2012 22:10
R.Moldova va fi o tara de vis, de legenda, asa cum decenii la rand a insemnat cuvantul "moldova" in limbile anglo-saxone. Nu cred sa dispara aceasta tara cu un nume european stravechi extraordinar de frumos, "mold" ("mould") insemnand "matca", "rau", "albie", "izvor", "etalon", "croi", forma", "model", precum si "humus","colb", mucegai", "tarana" etc. Numai datorita acestui nume FRUMOS si SEMNIFICASTIV - englezii, americanii, germanii, olandezii etc. - vor face ca tara de legensda si vis disparurata candva sa reapara si sa existe ca un "model", un "etalon", o matca a neamului a celor mai vechi europeni - tracii din "mold"-"dava" ("mold"-"dau") - candva Dacia Libera de la hotarele Germaniei si pana la NIpru si Marea Neagra.
răspunde
Lejendarus a spus:
email 0 email
Lejendarus
Duminică, 12 August 2012 21:48
Ishodul moldovenilor
poezie [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de Iurie Osoianu [Lejendarus ]
2011-10-28 | |


……Vezi moldovenii cum se duc
Prin chifre care parca curg
Pe drumuri care n*au intors
Perdute- n albastrii de bolti
Vezi moldovenii fug si fug
De foame, saracii si jug
De comunisti si procurori
De bruma care cade-n zori…
-Adaugat la rest mereu…
De vinzatori de Dumnezeu
Nefericitul meu popor
Nu mai incape*n tara **lor**
De secole asemeni chin
N*a fost mai mirsav si mai fin
-In tara doinelor de dor
Ca musca moldovenii mor…

PS **BBC: Moldova – țara a cărei populație descrește cel mai rapid din lume**

28 octombrie Basarabia
răspunde
Jorik a raspuns:
email 0 email
Luni, 13 August 2012 01:08
BBC firma de spalare a mintilor ....sub aripa evreio-masonilor....amerikanii sunt niste zombie...la ei arata acolo ca Musulmanii si Rusii sunt diavolul si cei mai sfinti sunt jidanii...moart eprostilor.....noi si mama Rusie ii vom invinge pe toti
2222 a spus:
email 1 email
2222
Duminică, 12 August 2012 21:45
Cu asa guvernare cu mult mai repede se va intimpla asta!))
răspunde
ion a spus:
email 0 email
ion
Duminică, 12 August 2012 21:37
Uitati ca oamenii care lipsesc in R.Moldova - ei n-au disparut de pe Planeta Pamant, ei n-au murit, ei traiesc, nasc copii, boteaza, joaca cumatrii si nunuti, numai ca ei temporar sau definitiv - traiasc in MOLDOVA GLOBALA - Planeta Moldova - din afara hotarelor de azi ale Moldovei.In dsependenta de sitiatia care va exista la noi - ei oricand pot reveni in Moldove, deaceea scolile, vetrele satelor se cer pastrate pentru cei care se vor intoarce sa faureasca o alta Moldova, la care noi nici nu visam. Trebuie sa fim optimisti, dar tot odata sa avem si guverne responsabile, caresacreeze in fiecare sat tpooata infrastructura necesara ATRAGATOARE pentru cei carevor auzi glasul pamantului strabun si vor dori sa REPOPULEZE R.Moldova.
răspunde
Citeste mai multe comentarii afişează următoarele 10 comentarii Citeste mai multe comentarii
Citeste mai multe comentarii afişează toate comentariile Citeste mai multe comentarii
CHISINAU LIVE »
Live Publika TV
cele mai: citite comentate
Newsline »
Abonare newsletter
Solutie tehnica si design
Strategy & Technology For Digital Publishing
Mentenanta si dezvoltare
Fast Forward