Şantaj în AIE din cauza Istoriei Românilor? PL părăseşte Alianţa de guvernare LIVE TEXT Fabrika

Publika.md
Publika.md

(UPDATE 22.53) Igor Boţan: Este o problemă politică care trebuie rezolvată de politicieni şi nu să fie pusă pe umerii ministrului. Cel care vrea să spună adevărul trebuie să i se dea cel mai iute cal. 

(UPDATE 22.51) Valeriu Pleşca: Aş vrea să văd că istoria nu schilodeşte sufletele copiilor. 

(UPDATE 22.50) Veaceslav Stăvilă: Dacă s-ar învăţa doar partea stângă a organismului, cei de la Medicină ar spune că nu suntem sănătoşi. Celelalte grupuri etnice au dreptul la istoria lor. 

(UPDATE 22.49) Sergiu Ostaf: Introducere unui obiect este un subiect politic care nu poate cadea sub un aspect juridc. Nu cred că este o decizie foarte înţeleaptă. Trebuie să fie o denumire care integrează societatea. 

(UPDATE 22.49) Valeriu Ostalep: Sunt alte măsuri prin care se poate de reeducat. Şi PLDM şi PD a avut posibilitatea să negocieze cu liberalul Ghimpu. Cred că au greşit strategic. 

(UPDATE 22.47) Veaceslav Stăvilă: Vă întreb câte divizii sunt în Germania? Tancurile ruseşti nu au plecat din Moldova. Pentru Germania este istorie, pentru noi este prezent. 

(UPDATE 22.45) Sergiu Ostaf: Aţi auzit ca cele două tancuri din Berlin să fie vandalizate? Cine e mai mare partener cu Rusia? 

(UPDATE 22.40) Igor Boţan: În 2010 s-a discutat în Federaţia Rusă despre cei care nu recunosc că Rusia a fost eliberatoare. Experţii au insistat să nu fie aplicată legea din cauza că ar putea să profaneze această idee dacă nu va fi executată. Cum spunea Dungaciu, sunt două persoane originale: Ghimpu şi Voronin, restul sunt persoane de conjunctură. Riscăm foarte mult pentru că se prăbuşeşete centrul, iar cei de pe poziţiile originale sunt antagonişti. Oamenii spun pe forumuri că vor imprima secera şi ciocanul peste tot. 

(UPDATE 22.33) Veaceslav Stăvilă: Încercăm să construim un stat în care totul va fi bine şi care poate va adera la UE. Avem problema îndepărtării de regimul de ocupaţie. Secera şi ciocanul şi steaua roşie. Sunt simboluri ale unui stat care ne-a ocupat. În Ţările Baltice, persoane care le demonstrează sunt pedepsiţi cu amenzi. Avem o problemă cu aceste simboluri. În Rusia un partid a încercat să înregistreze un partid care avea ca simbol steaua roşie şi a fost refuzat pentru că acest simbol ar lupta împotriva Rusiei. În Ţările Baltice, militarii au fost deshumaţi şi mutaţi la cimitire. Noi trebuie să lucrăm treptat în direcţia asta. Am fost violaţi prin război. Îi respect pe comunişti pentru coloana vertebrală.

(UPDATE 22.19) Sergiu Ostaf: Curtea Constituţională va declara drept ilegală hotărârea Parlamentului privind interzicerea simbolurilor comuniste. Svastica nu e interzisă în Europa. Importante sunt obiectivele partidului şi dacă sistematic, agresiv optează pentru schimbarea formei de guvernare. Există paşaportul sovietic deţinut de multe persoane. Este o modalitate de a păstra legătura cu acest partid. Trebuie de căutat măsuri care edifică statul. În anumite regiuni ale statului ar putea să existe simboluri separate.

(UPDATE 22.04) Veaceslav Stăvilă: Secera şi ciocanul a fost interzisă. Nu e nicio problemă dacă ţine secera într-o mână şi ciocanul este în alta. 

(UPDATE 22.22) Valeriu Ostalep: Cine dintre conducătorii noştri va merge la Putin şi va spune: voi sunteţi ocupanţi şi să ne achitaţi despăgubiri. Ghimpu în ce casă trăieşte? Construită în care timpuri?

(UPDATE 22.21) Igor Boţan: Ghimpu a promis solo la saxofon fără contrabas după care a schimbat placa. 

(UPDATE 22.19) Sergiu Ostaf: Situaţia nu este apocaliptică. Este spaţiu de manevră pentru a-l plasa pe Ghimpu pe o poziţie marginală şi să dai vina pe capacitatea raţională. Şi Filat şi Lupu ar putea uşor să dea vina pe Ghimpu. Există o viziune în AIE: PLDM trebuie să asigure mişcarea ţării într-o anumită direcţie, PD - la fel. 

(UPDATE 22.13) Valeriu Pleşca: Asistăm la un deja-vu. Ca în anii "90. Ne-am întors cu 20 de ani înapoi. Ghimpu şi grupările sale au agravat situaţia. iar tinerii care guvernează ţară fiind susţinuţi masiv din Occident fac greşeală după greşeală. Este un regim fanariot. În România nu există Istoria Românilor, este una Universală. Aceste chestiuni dezbină societatea. Iată de ce nu se semnează contractul cu Gazpromul. 

(UPDATE 22.10) Igor Boţan: Mesajul este foarte puternic din partea lui Ghimpu. Dacă el a pus problema astfel, această principialitate este consecinţa hotărârii din 12 iulie. Experţii spun că Ghimpu poate să îi preseze pe colegii de Alianţă. pe de altă parte, nici Dodon cu Mişin nu poate pretinde reformatarea AIE. PD şi PLDM se tem să pronunţe. Dacă premierul merge la Bălţi, el va fi întrebat ce crede despre armele de pe postament. Balticii caută relaţii cu ruşii petnru că şi-au rezolvat problemele. Noi ne singularizăm când suntem slabi. Singularizarea pe care o facem acum în faţa unei Rusii emergente este periculoasă. 

(UPDATE 22.04) Veaceslav Stăvilă: Ţările Baltice au făcut cu 20 de ani în urmă ce facem noi acum. Această bubă privind condamnarea comunismului a fost eliminată. Ei au luat calea liberă şi au discutat cu Fedearaţia Rusă fără perdele. De 20 de ani facem un pas înainte şi unul înapoi. Federaţia Rusă când va vedea că noi condamnăm crimele ei ne vor împinge la perete, spre Prut. Doar dacă nu se va hotărâ la o invazie, când nu va mai merge varianta cu binişorul. Ultimul remediu este invazia care nu se exclude. Se poate întâmpla oricând. Acum vine un ministru nou care spuen că nu depuinde de denumire, ci de conţinut. Nu e vorba de Ghimpu , ci de alegător. Dacă se va elimina istoria românilor, PLDM va pierde foarte mulţi alegători. Este ca o hârtie de turnesol. 

(UPDATE 22.00) Valeriu Ostalep: Eu râdeam când se spunea că se va alege preşedintele şi vor fi reforme. Este interesantă metamorfoza. Contractul cu gaz nu e semnat, vrem să modificăm formatul trupelor de pacificatori. Actele de vandalism nu trec neobservate de Federaţia Rusă. Vom asista doar al agravarea situaţiei în ţară. Va veni ziua când europenii vor spune: That is it. Fermierii anunţă proteste, se vor închide drumuri. 

(UPDATE 21.52) Sergiu Ostaf: Nu există întrebarea dacă Istoria Românilor să fie scoasă sau nu. PL nu poate asigura vizibilitatea partidului prin actorii săi din Guvern. Ei au asigurat trecerea politicii bugetar-fiscale pentru a fi votată acea Lege privind condamnarea regimului totalitar comunist. La Cahul s-a întâmplat ceva clar. PNL trebuia să răspundă acţiunilor PL aducând un element de creativitate, iar Patrioţii Moldovei s-au văzut nevoiţi să răspundă. Poate a fost o acţiune regizată din partea ambelor părţi. 

(UPDATE 21.50) Valeriu Pleşca: Deseori în Parlament se hotărăsc întrebări de conjunctură. În perspectivă se va încerca să fie adus într-un colţ PL. Nu exclud că în toamnă să aibă loc resetarea AIE. 

(UPDATE 21.49) Igor Boţan: Am văzut reacţii imediate cu svastica pe tancuri şi altele după aprobarea acestor Legi. PD şi PLDM consideră la fel ca PL precum că au condamnat regimul totalitar comunist drept unul de ocupaţie. Tancurile pe care le avem şi vor fi demoalte, le sunt simboluri ale eliberatorilor sau ocupanţilor?

(UPDATE 21.46) Valeriu Pleşca: În pachet cu adoptarea acestor Legi a fost votat şi alte proiecte importante. În condiţiile unei coaliţii este complicat de ajustat programele lor. 

(UPDATE 21.44) Igor Boţan: Au apărut două figuri foarte competente: Mark Tkaciuk şi Dan Dungaciu care au pus pe policioare lucrurile. În Moldova nu există politicieni şi alte partide politice care pot atât de rafinat să exprimă idei. 

(UPDATE 21.44) Valeriu Ostalep: Liberalii sustrag atenţia pentru că nu pot combate crimnalitatea şi criza economică. 

(UPDATE 20.43) Igor Boţan: Mihai Ghimpu spune că trebuie să rezolvăm problema identitară. Am vrut să spun că această Lege nu a fost publicată în Monitorul Oficial.

(UPDATE 21.41) Valeriu Ostalep: Ce iniţiativă a PL au dus până la capăt? Ei propun idei care dezbină societatea. Pe cine mai interesează problemele de 20 de ani? Noi avem problme din cauza a 15% din populaţia ţării care votează PL. 

(UPDATE 21.36) Veaceslav Stăvilă: Referitor la Şleahtiţchi şi Istoria Românilor el spune în august că Istoria Românilor nu va exista aparte. În ianuarie 2012 s.au convocat 19 istorici unde 11 au decis ca Istoria Românilor să existe aparte. Nu înţeleg de unde lumea spune că Şleahtiţchi este o persoană curajoasă. Şleahtiţchi a oscilat că astăzi a fost cu Apusul, iar mâine cu Răsăritul. Acesta nu este curaj. 

(UPDATE 21.33) Igor Boţan: Nu cred că e vorba de şantaj. Ghimpu dă dovadă de consecvenţă, iar paretenerii de Alianţă trebuie să fie conştienţi că şi-au asumat trecutul istoric aşa cum îl vede Partidul Liberal. Nu ştim dacă ei sunt consecvenţi. Astăzi a fost distribuit Monitorul Oficial, iar cele două hotărâri ale Parlamentului nu se găsesc. Eu cred că ei au înţeles că au nimerit într-o capcană. Problema nu este în nivelul Educaţiei, ci la nivelul Alianţei. Mihai Ghimpu nu trebuie să facă referinţă la nivelul ministrului Educaţiei. Din momentul în care Mihai Ghimpu a formulat astfel problema, chestiunea trebuie să se rezolve prin decizia politică a lui Marian Lupu şi Vlad Filat. 

(21.30) Ori "Istoria Românilor" rămâne în programul şcolar, ori Partidul Liberal părăseşte Alianţa pentru Integrare Europeană. La acest lucru promite că se va gândi foarte serios liderul PL, Mihai Ghimpu, dacă noua conducere a Ministerului Educaţiei va exclude obiectul din program.

Pe 12 iulie, atunci când Parlamentul a adoptat Legea privind condamnarea regimului totalitar comunist, liberalii au reuşit să-i convingă pe colegii din Alianţă. Unii vorbesc chiar despre un şantaj, dar lucrurile rămân neschimbate - Legea a fost votată anume aşa cum şi-au dorit liberalii.

Le va reuşi şi de această dată? Cu ce se va încheia bătălia istoriilor în Moldova? Discutăm astăzi cu directorul CREDO, Sergiu Ostaf, fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep, preşedintele partidului "Noua Forţă", Valeriu Pleşca, doctorul în istorie Veaceslav Stăvilă şi analistul politic Igor Boţan.

Ultimele articole
Politică

Nicolae Timofti s-a întâlnit cu secretarul adjunct de stat al SUA. Ce au discutat oficialii

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi o întrevedere cu secretarul...»

Alexandr Petkov riscă să facă PUȘCĂRIE. Motivul invocat de procurori

Fostul deputat Alexandr Petkov riscă 10 zile de arest pentru ultragierea procurorilor. O...»

Natalia Gherman se va întâlni cu miniştrii de Externe ai Danemarcei şi Poloniei

Noi oaspeţi de rang înalt la Chişinău. Miniştrii de Externe ai Danemarcei şi Poloniei sunt...»

Vizita oficială președintelui român la Chișinău, cel mai important eveniment politic al săptămânii

La începutul săptămânii, președintele României,  Klaus Iohannis, a efectuat prima sa vizită...»

"Dodon a trădat poporul găgăuz!" Profeţii sumbre în adresa socialiştilor din partea speakerului de la Comrat

Cei mai mulţi alegători din autonomia găgăuză regretă votul acordat Partidului Socialiştilor, la...»

DECIS! Chișinăul va avea primari de sectoare

Capitala va avea primari de sectoare din 2019, nu din acest an , cum prevede Legea...»


Comentarii
Nume*
Email*
Text*
Cod*
capcha
comentariu nou
Nostradamus a spus:
email 8 email
Nostradamus
Sâmbătă, 28 Iulie 2012 02:45
Istoria trebuie acceptata cum A FOST EA. Nu in varianta de cei care s-au auto-intitulat "eliberatori" Pana azi nu am reusit sa aflu care ar fi diferenta dintre doua popoare pe care rusii au hotarat ca sunt diferite: poporul roman si "poporul moldovenesc". In afara faptului bineinteles, ca primul este un popor fascist si ocupator, iar celalalt este un popor "anti-fascist", si un bun vorbitor al limbii ruse, si un bun prieten al marelui "popor eliberator"-poporul rus. Suntem dusi cu capul, suntem un popor schizofrenic, nascut din relatia incestuoasa dintre doi criminal: Hitler si Stalin.
răspunde
ion a spus:
email -10 email
ion
Sâmbătă, 28 Iulie 2012 02:15
"De-ar parasi-o odata... Ne-am saturat pana in gat de Mosu si CARACATITA de CORUPTIONISTI - nepoti infiltrati in toate structurile de Srtat. "NEPOTISMUL" si "MOSIMUL" sa dispara ca un vis rau... Sa plece "cateii" lui Base odata cu "papusarul" si stapanul lor de la Bucuresti - Base! - NEAM de TRADATORI si DUSMANI ai R.Moldova.
răspunde
pt. Ion a raspuns:
email -10 email
Sâmbătă, 28 Iulie 2012 02:47
Mai poti, la cat cacat mananci ?
Олег a spus:
email -4 email
Олег
Sâmbătă, 28 Iulie 2012 00:09
Вы даже не имеете понятия что происходит, не потому что тупые или неграмотные. Просто нас обманывают и используют как рабов уже сотни и тысячи лет. Население Европы и США состовляют 15% от населения Земли, но они используют 75% ресурсов планеты, по этому все остальные бедные и живут дерьме в том чесле и мы. Нам навязывают всякую шнягу по телевизору, через дешёвые фильмы,передачи и программы..... Почему ни кто толком не может объяснить как выводится курс валют, но все твёрдо верят и говорят что мы от него зависим? Почем всем навязывают терроризм и дер
răspunde
gabi a spus:
email 4 email
gabi
Vineri, 27 Iulie 2012 22:54
D-le Plesca,adevarul istoric nu le convine celor ce il neaga,dar fara adevarul istoric nu poate fi o evolutie corecta,iar d-stra linistea celor care il neaga
răspunde
IURIE a spus:
email 4 email
IURIE
Vineri, 27 Iulie 2012 22:52
ACEST PETRACHE SAU CUM II MAI SPUNE ,SE CREDE CEL MAI DESTEPT ,DAR AR TREBUI SA SE UITE IN OGLINDA,E UH MANCURT PRAPADIT.
răspunde
Vladimir a spus:
email 3 email
Vladimir
Vineri, 27 Iulie 2012 22:47
OSTALEP, GERMANII NU SUNT RUSI !!!!
răspunde
vali a spus:
email 5 email
vali
Vineri, 27 Iulie 2012 22:47
D-na Morari, nu vorbiţi prostii- manuale de limba romană pentru alofoni sunt chiar foarte bune, problema e că NU VOR ruşii să înveţe!! Au susţinerea unor persoane ca D-l Formuzal şi alţii- chiar sunt aroganţi....
răspunde
WWW a spus:
email 0 email
WWW
Vineri, 27 Iulie 2012 22:47
CE N-ATI ZICE ,FILAT E TREAZ LA MINTE IN PRIVINTA ACEASTA.
răspunde
Tudor a spus:
email -2 email
Tudor
Vineri, 27 Iulie 2012 22:45
Vai si amar de steaua voastra! Direct in Europa veti nimeri ca sunteti asteptati nla spalatul fundurilor
răspunde
absolvent a spus:
email 0 email
absolvent
Vineri, 27 Iulie 2012 22:44
DA LASATI ODATA ISTORIA IN PACE...AR FI BINE SA STIM SI UNA SI A TREIA SI CONCLUZII SA FACEM SI DIN ISTORIA ZILELOR DE AZI, RUSINE-MOLDOVENI!CARE DI VOI O STITI? NICI MACAR NA-U RASFOIT-O , NU STUDIAT-O ...90% DIN ASA NUMITII PATRIOTI- IDEE NU AU ,,, CE PROPUN COPIILOR...
răspunde
Citeste mai multe comentarii afişează următoarele 10 comentarii Citeste mai multe comentarii
Citeste mai multe comentarii afişează toate comentariile Citeste mai multe comentarii
CHISINAU LIVE »
OPINII VOXPUBLIKA »
Live Publika TV
cele mai: citite comentate
Newsline »
Abonare newsletter
Solutie tehnica si design
Strategy & Technology For Digital Publishing
Mentenanta si dezvoltare
Fast Forward