PLDM vrea ca premierii să aibă paşaport diplomatic pe viaţă. Sîrbu: Nesimţire totală! VIDEO

Embed:

Foştii premieri ai Republicii Moldova ar putea să deţină paşapoarte diplomatice pe viaţă. Liberal-democraţii au înregistrat în Parlament un Proiect de Lege în acest sens. Pe de altă parte, comuniştii critică documentul.

În prezent, Legea privind actele de identitate prevede că de paşapoarte diplomatice pot beneficia pe viaţă doar foştii şefi de stat, preşedinţii Parlamentului şi ai Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti, dar şi cetăţenii cu rang de ambasador, precum şi soţiile acestora.

Până în 2008, în această listă erau incluşi şi prim-miniştrii. Comuniştii au modificat însă legea după demisia premierului Vasile Tarlev. Acum, liberal-democraţii optează pentru revenirea la vechile prevederi.

"Este firesc ca şi prim-miniştrii, după exercitarea mandatului, să deţină această calitate de posesor al paşaportului diplomatic. Iniţiativa nu se referă la prim-ministrul Filat, eu am paşaport diplomatic şi nu-mi propun să părăsesc această funcţie degrabă.Se referă la cei care au deţinut funcţia de prim-ministru", a declarat premierul Vlad Filat.

Comuniştii critică iniţiativa PLDM. "Este o nesimţire totală. Când avem atâtea probleme de soluţionat actualii guvernanţi îşi pregătesc facilităţi foarte serioase atât în funcţii, cât şi după", a declarat deputatul PCRM Sergiu Sîrbu.

"Această iniţiativă nu că este doar una inutilă, dar şi inconsecventă pentru acest partid. Cum se explică acest lucru, nu ştiu, probabil Filat se gândeşte la o viitoare demisie", a precizat deputatul PCRM, Grigore Petrenco.

Deputaţii PLDM mai propun ca şi secretarul general al Aparatului şefului statului şi adjunctul acestuia să beneficieze de acte diplomatice. Potrivit legislaţiei, paşapoartele diplomatice se acordă demnitarilor care deţin exclusiv cetăţenia Republicii Moldova.

În prezent, documentul poate fi utilizat de oficiali numai pe durata mandatului. Cu aceste acte, demnitarii circulă în UE fără vize, au prioritate la traversarea frontierelor şi de cele mai multe ori nu sunt supuşi controlului vamal.

Ultimele articole
Politică

Alexandr Petkov riscă să facă PUȘCĂRIE. Motivul invocat de procurori

Fostul deputat Alexandr Petkov riscă 10 zile de arest pentru ultragierea procurorilor. O...»

Natalia Gherman se va întâlni cu miniştrii de Externe ai Danemarcei şi Poloniei

Noi oaspeţi de rang înalt la Chişinău. Miniştrii de Externe ai Danemarcei şi Poloniei sunt...»

Vizita oficială președintelui român la Chișinău, cel mai important eveniment politic al săptămânii

La începutul săptămânii, președintele României,  Klaus Iohannis, a efectuat prima sa vizită...»

"Dodon a trădat poporul găgăuz!" Profeţii sumbre în adresa socialiştilor din partea speakerului de la Comrat

Cei mai mulţi alegători din autonomia găgăuză regretă votul acordat Partidului Socialiştilor, la...»

DECIS! Chișinăul va avea primari de sectoare

Capitala va avea primari de sectoare din 2019, nu din acest an , cum prevede Legea...»

Chemaţi la raport în Parlament. Care miniştri vor da explicaţii deputaţilor

Mai mulți miniștri vor veni joia viitoare la raport în fața deputaților, în cadrul orei...»


Comentarii
Nume*
Email*
Text*
Cod*
capcha
comentariu nou
serii a spus:
email 0 email
serii
Luni, 09 Iulie 2012 11:49
asta e alegeria noastra ,ca noi suntem orbi cind facem alegeria ,ca am fost ghimnotizati cu vorbile lor ,,de iubitori de poopor,, -mincinosilor
răspunde
Mihai a spus:
email 4 email
Mihai
Marţi, 03 Iulie 2012 22:04
Vor privelegii pe viata..da de ce tata ca o fost in Afganistan i lio aminat,da astea vor pe privelegii viata..
răspunde
asd a spus:
email 7 email
asd
Marţi, 03 Iulie 2012 22:01
de pasapor tdiplomatic pe viata ar putea sa se bucure presedintii tarii spre egzemplu cu exceptia lui timofte carei un bufon handicapat, si data numai daca merita, kit despre filat lui si pasaport simpu nu trebuie de dat da del pus la perete impreuna cu mafia lui, ca in afara de kit o distrus tara si economia na facut nimic absolut, nu a facut nimic pentru tara numai rele a adus, cum se poate de i dat la un hot pasaport diplomatic.
răspunde
eu tu noi a spus:
email 7 email
eu tu noi
Marţi, 03 Iulie 2012 21:46
din cauza secetei recolta de griu si porumb este compromisa, si acest ADEVARAT I-M-B-E-C-I-L de prim ministru se ocupa cu prostiile
răspunde
WOOOW a spus:
email 6 email
WOOOW
Marţi, 03 Iulie 2012 21:43
Filat este un prim ministru balonat, imaginea lui este facuta din creta, in loc sa se lupte cu saracia moldovenilor el se 'chinuie" sa avem bilete de avion ieftene sau vize (ca sa scape de saraci) SI AMU EL PIERDE TIMPUL CU pasapoarte DIPLOMATE.....reforma in justitie n-a facut, reforma MAI n-a facut, legile impotriva coruptiei n-a facut (PLDM), nu face curat la medicina putreda sau la invatatura.....adica Filat este bun sa faca bani pt dinsul, sa se imbrace elegant, zambeste frumos.....toate lucrurile bune pt o DOMNISOARA, iata ce reprezinta filat...o DOMNISOARA PRIM MINISTRU
răspunde
Denis a spus:
email 11 email
Denis
Marţi, 03 Iulie 2012 20:21
Fostii prim-ministri sunt egali in drepturi cu toti cetatenii de rind, asa ca cred ca Filat cu propunerea sa nu vine decit sa demonstreze inka odata ca el in politica isi reprezinta numai interesele propri...nu si cele ale cetatenilor.
răspunde
Ion a spus:
email 0 email
Ion
Marţi, 03 Iulie 2012 20:20
http://www.publika.md/pldm-vrea-ca-premierii-sa-aiba-pasaport-diplomatic-pe-viata--sirbu--nesimtire-totala-video_923981.html#comentarii
răspunde
Alt a spus:
email 2 email
Alt
Marţi, 03 Iulie 2012 19:41
Nici mie nu-mi convine aceasta chestie propusa de Filat.

Pe de alta parte sau gasit si cine sa comenteze - membrii PCRM. De ar tace astia odata, ca in perioada lor a fost mai dezastru decat pe timpul lui Hitler, doar ca foarte saraci. Au prostit natiunea noastra, si i-au votat de atatea ori.

Mai toti guvernantii ar vota o Lege care sa poate fi trasi la raspundere penala chiar si persoanele cu imunitate fara a fi supus votului in Parlament. Asta DA Lege.
răspunde
Leonid Moldovanu a spus:
email 5 email
Leonid Moldovanu
Marţi, 03 Iulie 2012 19:39
Filea so ahuit, vrea pasaport diplomatic pe viata, da ceva sa suga pe viata el nu vrea?
răspunde
Niku a spus:
email 5 email
Niku
Marţi, 03 Iulie 2012 19:37
Filea isi iese din ghini
răspunde
Citeste mai multe comentarii afişează următoarele 10 comentarii Citeste mai multe comentarii
Citeste mai multe comentarii afişează toate comentariile Citeste mai multe comentarii
CHISINAU LIVE »
Live Publika TV
cele mai: citite comentate
Newsline »
Abonare newsletter
Solutie tehnica si design
Strategy & Technology For Digital Publishing
Mentenanta si dezvoltare
Fast Forward