Numărul naşterilor de gemeni s-a dublat în întreaga lume! Cum explică specialiștii fenomenul

Foto: seattlechildrens.org
Foto: seattlechildrens.org

Numărul naşterilor de gemeni s-a dublat în ţările dezvoltate în ultimii 40 de ani, însă în ultimii ani, rata naşterilor de gemeni a scăzut în mai multe ţări, conform unui studiu publicat la începutul acestei săptămâni în revista americană "Population and Development", citat de publicaţia franceză online ouest-france.fr, scrie romanialibera.ro.

"Am trecut în revistă toate statisticile de stare civilă ale ţărilor cu tabele detaliate cu date despre naşterile unice sau multiple: gemeni, tripleţi ... dintre anii 1970 până în 2012/2013/2014, în funcţie de ţară", a declarat specialistul în demografie Gilles Pison de la Muzeul naţional de istorie naturală din Paris şi cercetător asociat la Institutul naţional de studii demografice (Institut national d'études démographiques, INED). După vârsta de 35 de ani, poli-ovulaţiile sunt frecvente în rândul femeilor. În mod paralel, tot mai multe cupluri folosesc asistenţa medicală la procreare, precizează studiul citat.

Gilles Pison împreună cu colegii săi olandezi Christiaan Monden şi Jeroen Smits  au constatat ca efectul asistenţei medicale la procreare este, în medie, de trei ori mai important decât cel acordat pentru întârzierea maternităţii în ceea ce piveşte acest "boom de gemeni", constatarea fiind făcută pe baza datelor culese din 32 de ţări, cele mai multe europene, dar şi din Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă, etc.

"Cu toate acestea, aceasta medie ascunde o mare varietate de situaţii", a spus Pison.  El a exemplificat că în Japonia, efectul asistenţei medicale la procreare este de zece ori mai important decât cel pentru întârzierea maternităţii.

În Polonia, unde asistenţa medicală la procreare este încă puţin dezvoltată, aceasta joacă un rol numai pentru o treime a numărului naşterilor de gemeni.

Cercetătorii s-au întrebat dacă acest boom de naşteri de gemeni va continua. "Într-o ţară din patru, rata de naşteri gemelare a înregistrat o creştere. Se constată un platou, urmat de un declin", a detaliat Gilles Pison. Între ţările în care fenomenul a crescut se numără Franţa, SUA şi Marea Britanie.

Naşterile de gemeni sunt adesea premature şi cu rate mai mari de mortalitate infantilă. Faţă de aceste riscuri, practica recomandă implantarea unui singur embrion.

Cele mai noi știri
Fapt divers

INCREDIBIL! Ce maşină a folosit Papa Francisc în vizita în Armenia (FOTO)

Cine spune că Loganul nu-i mașină pentru oficialități se înșeală. Papa Francisc a folosit-o în...»

Rugăciunea de ajutor despre care se spune că te poate ajuta să treci peste dificultățile din viață

Autorul povestirii "Micul Prinț" a fost un renumit poet, scriitor, eseist, jurnalist și aviator...»

INTERESANT! De ce femeilor nu le plac băieţii buni

Cercetătorii austrieci au efectuat de curând un studiu cu privire la preferințele femeilor în...»

Un urs a fost filmat cum merge ca un om. Explicaţia este înduioşătoare (VIDEO)

În pădurea din New Jersey , SUA, a fost filmat un urs care merge în două labe aidoma unui om ,...»

Descoperire uriașă pe planeta pitică Pluto. "Aceste imagini sunt INCREDIBILE”

Probele găsite de satelitul New Horizons al Nasa au dezvăluit că Pluto, „planeta pitică”, ar fi...»

10 lucuri pe care trebuie să le ştii când mergi la plajă în Grecia

Grecia este una dintre ţările preferate de români pentru vacanţele din perioada verii, însă...»


Descarcă aplicația ȘTIRILE PUBLIKA.MD din chrome web store
Abonare newsletter
cele mai citite: 24 ore 7 zile
CHISINAU LIVE »
Newsline »