Moldova cheltuie zeci de milioane pentru statutul de membru al organizaţiilor internaţionale din care face parte

Embed:

Zeci de milioane de lei sunt cheltuiţi anual din banii publici pentru statutul de membru al organizaţiilor internaţionale şi regionale din care Moldova face parte. Pentru 2012, din Bugetul de Stat aproape 50 de milioane de lei vor fi cheltuiţi în acest sens.

În 2012, cei mai mulţi bani vor fi transferaţi în conturile Consiliului Europei, aproape 5,5 milioane de lei. Cu toate acestea, de la data aderării, Republica Moldova este în continuare monitorizată, ceea ce înseamnă că angajamentele asumate în domeniul drepturilor omului nu au fost respectate.

Moldova mai plăteşte 4 milioane de lei Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. O sumă similară este achitată anual şi Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Cu un milion de lei mai mult sunt alocaţi anual organizaţiilor CSI din care facem parte, peste 5 milioane de lei, rezultatele aderării la aceste structuri sunt, însă, modestă.

Există, însă, şi organizaţii regionale mai puţin cunoscute. De exemplu, pentru statutul de membru al Uniunii Latine, plătim aproape jumătate de milion de lei.

La fel, ţara noastră a aderat la Uniunea Poştală Universală şi la Institutul de Cercetări Nucleare. Moldova este membră a 70 de organizaţii internaţionale şi regionale.

Ultimele articole
Economie

Ministrul Economiei tet-a-tet cu experții Băncii Mondiale: Vor fi implimentate o serie de reforme

O serie de reforme ce țin de creșterea exporturilor și sporirea competitivității sectorului...»

CURSUL VALUTAR stabilit de BNM pentru principalele valute de referinţă

Leul recuperează din valoarea pierdută săptămâna trecută în raport cu principalele valute de...»

Alimentele de import se scumpesc, chiar dacă leul moldovenesc îşi recuperează poziţiile

Deşi leul şi-a întărit poziţia faţă de euro şi dolar care au crescut semnificativ, în ultima...»

Noi proceduri la vamă. Importatorii nu mai au nevoie de documente pe hârtie

Importatorii vor putea aplica, de astăzi, procedura de declarare electronică a mărfurilor la...»

Companii greceşti oferă locuri de muncă pentru moldoveni. Care sunt cerinţele

Noi oportunităţi de angajare pentru tineri . O companie din România recrutează moldoveni...»

Firmele de turism se întrec în oferte prilejuite de 8 martie DETALII

Primăvara aduce o nouă sărbătoare. Doar o săptămână a mai rămas până la Ziua Internaţională a...»


Comentarii
Nume*
Email*
Text*
Cod*
capcha
comentariu nou
ioan a spus:
email 1 email
ioan
Duminică, 11 Decembrie 2011 15:30
Un milion de lei, nu de euro, e atat de putin vizavi de zecile si sutele de milioanele de euro primite, incat nici n-ar fi cazul sa mai pomeniti, rusine. Dara daca va parerau ca RM nu e un judet ca sa faca economii, atunci ar fi trebuit sa va interesati cate miliarde de euro are de transferat RO dupa aderare in bugetul UE, precum cat cheltuie ca membra NATO?
răspunde
ion a raspuns:
email 1 email
Duminică, 11 Decembrie 2011 15:43
Tarile UE primesc fonduri europene, pe carele asimilează sau nu, dar anual ei au de transferat sume uriașe pentru întreținerea aparatului enorm al structurilor UE, fondurile UE. UE n-are nevoie de tari sărace ca RM, cu un PIB pe cap de locuitor de zeci de ori mai mic, caresa nu verse aproape nimic in bugetul UE, iar in permanenta sa primească cu mult mai mult decât sa dee.Pana nu-si va dezvolta potențialul sau economic RM nu poate fi decât o țară vecina, partenera, asociata pe langa UE, in afara UE, fara obligațiuni la bugetul comunitar UE si asta poate ca e cel mai bine.
jana a raspuns:
email 1 email
Duminică, 11 Decembrie 2011 15:51
De ce ni se cere de "optimizat" sistemul bugetar, administrativ local, invatamantul, ocrotirea sanatatii? Evident ca aceste "reforme" de "economisire" nu sunt in folosul populatie, dar de ele au nevoie cei din UE -- sa se colectezi de la cotribuabili prin disciplina fiscala dura cat mai multi bani si in acelasi timp sa se cheltuie cat mai putin pentru domeniile neproductive, bugetare.
alexa a spus:
email 3 email
alexa
Duminică, 11 Decembrie 2011 11:43
POLITICIENII NOŞTRI S-AU ÎNVĂŢAT SĂ ÎNHAŢE "FRUMOS" BANII PARVENIŢI DIN EUROPA. DAR LA TELEVIZIUNE VEDEŢI CES CINSTIŢI????!!!!! MINCIUNOŞII !!!
răspunde
Ilie a spus:
email 2 email
Ilie
Duminică, 11 Decembrie 2011 10:59
pai jido-americanii credeti ca degeaba au creat asa firme de spalat bani ca ONU UNESCO FMI Banca Mondiala NATO s.a.m.d omenirea e proasta si linge curul jidanilor care au prostit omenirea cu religie si bla bla bla
răspunde
Ion a raspuns:
email 2 email
Duminică, 11 Decembrie 2011 11:10
Bravo Ilie asai adevaru ii place cuiva sau nu!!!....
ProRM a spus:
email -1 email
ProRM
Duminică, 11 Decembrie 2011 10:40
Daca vom intra in Uniunea vamala Rusia-Belarusi-Kazahstan - s-ar putea ca R.Moldova sa cheltuie mai putin bani pentru participarein organizmele internationale si sa promeasca investitii solide din partea Federatiei Ruse, va fi ocrotita de intervenția expansionista a unor vecini cu pretenții necamuflate teritoriale si isi va păstra statalitatea si identitatea sa naționala. Acțiunile nesăbuite subversive ale României impune R.Moldova sa se distanțeze de "frati" si sa caute soluții de aparare din partea Rusiei.
răspunde
vasile a raspuns:
email -1 email
Duminică, 11 Decembrie 2011 12:08
dute ma prostule cu rusia ta si cu belorusia ta deaici, ciobanule ce esti te mai dai cu parerea dute si vinde rosii sau paste oile . de relatii inernationale sar ocupa specialistii, o sati dee mue rusia nu investitii
mutu a raspuns:
email -1 email
Duminică, 11 Decembrie 2011 13:23
Bravo, anume ăsta este adevărul, le place ori nu curvelor de romani, sar anume așa este.
radu a raspuns:
email -1 email
Duminică, 11 Decembrie 2011 22:28
Mai pacaliciule nu Romania are armata pe teritoriul Moldovei ci alta tara . Ramaneti voi cu Rusia voastra .
nica a spus:
email -1 email
nica
Duminică, 11 Decembrie 2011 10:33
Ca subiect international R.Moldova cheltuie cotizații de participare, dar si beneficiază de fonduri considerabile, pe care un județ ca Vaslui sau Botoșani al României, nici nu cheltuie, nici nu primește fonduri, granturi, ajutoare si credite directe, toate fiind prerogativa Bucureștiului. Prin aceasta se explica tradiționala rămânere in urma a județelor Moldovei fata de cele din jurul Bucureștiului sau din Oltenia,etc., unde s-au dus preponderent toate investițiile.
răspunde
iana a raspuns:
email -1 email
Duminică, 11 Decembrie 2011 10:59
Daca RO va avea norocul sa fie admisa in zona Euro, adica a viitoarelor State Unite ale Europei (SUE), apoi va avea posibilitatea sa faca mari economii, deoarece nu va mai avea ambasadele sale peste hotare, ministerul de Externe, alte ministere, care isi vor delega definitiv prerogativele structurilor respective ale SUE.
CHISINAU LIVE »
OPINII VOXPUBLIKA »
Live Publika TV
cele mai: citite comentate
Newsline »
Abonare newsletter
Solutie tehnica si design
Strategy & Technology For Digital Publishing
Mentenanta si dezvoltare
Fast Forward