Moldova - ţară cu viitor criminal? Tot mai mulţi minori comit violuri şi omoruri

Embed:

Tot mai mulţi minori ajung să comită crime grave. Numărul lor este în creştere de la an la an. De ce adolescenţii au devenit atât de înrăiţi? Să fie de vină doar societatea?

În penitenciarul de la Lipcani îşi ispăşesc pedeapsa toţi minorii care au comis infracţiuni. Acum sunt 47. Dintre ei, 18 au comis crime grave şi deosebit de grave, adică omoruri şi violuri.

"Proporţia crimelor grave şi deosebit de grave este cu mult mai mare decât în anii precedenţi, în mare măsură, circa 20 - 25% s-a majorat numărul de crimel grave şi deosebit de grave", a comunicat Alexei Pleşcan, şef Penitenciarul nr. 2 Lipcani.

Andrei este unul dintre deţinuţi. A ajuns aici la 16 ani... Şi-a omorât părinţii. Şi a făcut-o intenţionat. Pentru asta a primit zece ani de puşcărie.

"Despre asta nu pot să vă spun. E greu. Vreau nici să nu-mi aduc aminte. Vreau să uit. Asta nu-i bine când îţi aduci aminte de rău. Mai bine să te gândeşti la lucruri bune, decât să te gândeşti la lucruri rele pe care le-ai făcut şi poate să-ţi vină în cap iar să faci. Trebuie să iai exemple bune", a spus Andrei.

Crima pe care a comis-o a şocat întreaga localitate de unde este el originar - satul Işnovăţ, raionul Criuleni.

"Noi nu ne-am aşteptat la aşa ceva de la Andrei, eu nu cred că Andrei a făcut lucrul acesta. Nu cred", a menţionat Aliona Carauş, vecină.

"Nu prea mi-ar veni a crede că putea să facă el singur aşa ceva", a spus Nicolae Ceban, vecin.

"Am fost şocaţi, sincer să vă spun. Noi nu putem explica până astăzi", a declarat Zinaida Proca, fosta dirigintă a lui Andrei.

Vecinii relatează că Andrei era un băiat cuminte, îşi ajuta părinţii, aşa că nimic nu le dădea de bănuit că băiatul ar putea comite o crimă.

"Andrei era un copil foarte minunat şi foarte ascultător. Niciodată nu a avut probleme nici în mahală, nici aşa să auzim... furturi ceva, nu. Părinţii erau cumsecade, foarte buni şi foarte săritori la nevoie", îşi aminteşte Aliona Carauş.

"Cu părinţii îndeobşte era tăcut, îl asculta pe tatăl său, se ducea la lucru. El pe mama sa o iubea tare, eu nu ştiu cum el putea să facă aşa ceva", povesteşte Nicolae Ceban.

Şi la şcoală Andrei era un băiat exemplar. "Un băiat comunicabil, avea prieteni în clasă. Vă zic, în privinţa învăţăturii nu era strălucitor, dar în rest era un băiat activ", astfel îl descrie fosta dirigintă.

Acum, gospodăria unde a crescut Andrei are un lacăt la poartă. După tragedie, nimeni nu mai locuieşte în casă.

"O soră mai mică mai vine din când în când pe aici, acum la Blajini a fost şi în rest, ceilalţi toţi sunt plecaţi", spune Nicolae Ceban.

Şi nici la penitenciar nu vine nimeni să-l vadă pe Andrei. "Aş fi bucuros că vin la mine. I-aş cuprinde, i-aş întreba cum la dânşii, cum cu sănătatea şi mi-aş cere scuze de la dânşii. Regret ceea ce s-a întâmplat. Vreau să mă eliberez, să încep o viaţă nouă, să-mi fac familie. Am înţeles că nu trebuie de luat după capul altora, nu trebuie să bei, asta nu duce la bine", s-a destăinuit băiatul.

Ion, Vasile şi Victor sunt şi ei deţinuţi la Penitenciarul din Lipcani. Fiind minori, au comis crime grave.

"Într-o zi m-am întâlnit cu unul, m-am luat la bătaie, cu un coleg de al meu. Mi-a numit vulgar părinţii. A murit atunci pe loc, l-am bătut tare. M-am speriat foarte tare şi nu ştiam ce să fac şi l-am aruncat în apă. Mă temeam foarte tare să nu mă închidă", a povestit Ion.

Şi a fost închis. În loc să stea acasă alături de părinţi, să facă studii, el va sta cinci ani la închisoare. "Regret că am comis aşa greşeală", a spus Ion.

Vasile şi Victor au fost condamnaţi pentru viol. Ambii îşi recunosc vina şi ambii evită să vorbească despre ceea ce au făcut.

"Cu băieţii ne-am luat, s-a întâmplat deja, ce să-i fac. Îmi lipseşte mult casa, părinţii. M-am distrus mult. Stau aici, nu-s acolo unde trebuie. Vreau acasă", a relatat Vasile.

"S-a întâmplat, la fiecare om în viaţă se întâmplă câteodată, când la nervi sau la ceva se întâmplă. Sunt pedepsit, ceea ce nu trebuia să fac, eu am făcut. M-au pedepsit şi stau deja trei ani", a declarat Victor.

"Este un plus mare când ei îşi recunosc vina, deoarece el regretă ceea ce a comis şi pe viitor, nu mai doreşte să comită din nou infracţiunea, şi astfel el se poate integra în societate mai uşor", a explicat Angela Cemortan, psiholog.

"Majoritatea deţinuţilor sunt din localităţi rurale, unde nivelul de dezvoltare intelectuală este scăzut, iar starea socială este necorespunzătoare. Majoritatea dintre ei au comis crime pentru a obţine surse financiare. În sensul pozitiv, schimbări nu putem aştepta. Din an în an, adolescenţii devin tot mai agresivi şi mai indiferenţi", a menţionat Alexei Pleşcan, şef Penitenciarul nr. 2 Lipcani.

Ultimele articole
Social

Metodă inedită de a amenda pietonii din Chişinău. Excepţie valabilă doar pe 1 martie (VIDEO)

Un mărţişor în loc de amendă. În acest fel, inspectorii de patrulare au ales să marcheze...»

Actorii ard de nerăbdare să urce pe scena renovată a Teatrului "Satiricus Ion Luca Caragiale"

Teatrul "Satiricus Ion Luca Caragiale" își va redeschide în aprilie ușile după reconstrucția...»

Victimele conflictului de la Nistru au fost comemorate de către rude şi camarazi

Victimele conflictului de la Nistru au fost comemorate astăzi de către rude şi camarazi....»

DETALII în cazul celor trei tineri găsiți înecați într-un lac din sectorul Ciocana

Procurorii examinează mai multe versiuni, inclusiv cea a unui omor, în cazul celor trei tineri...»

Agitație mare pentru oieri! Sfârșitul lunii aduce pe lume mieii, care vor fi sacrificați de Paște

Sfârșitul lunii februarie este perioada cu multă agitaţie pentru oieri. În aceste săptămâni,...»

Arme și muniții depistate la Sângerei! Ce pedeapsă riscă suspectul

Un bărbat în vârstă de 56 de ani din satul Mihailovca, raionul Sângerei, riscă şapte ani de...»


Comentarii
Nume*
Email*
Text*
Cod*
capcha
comentariu nou
OLEG a spus:
email 0 email
OLEG
Luni, 07 Mai 2012 17:36
Nu numai cu viitor,dar si cu prezent criminal...
răspunde
Киса a spus:
email 0 email
Киса
Luni, 07 Mai 2012 17:17
Asta se numeste crima

http://www.actualitati.md/video-v-kishineve-oruduyut-satanistyi/
răspunde
DENIS a spus:
email 3 email
DENIS
Luni, 07 Mai 2012 08:01
PĂI DACĂ FILAT ȘI AIE 2 LE-A DAT LIBERTATE !!!! MAGARII ACEȘTEA DE POLITICIENI NUMAI LA CURUL LOR SE GÎNDESC ȘI LA MINCIUNI
răspunde
R.V a spus:
email 3 email
R.V
Duminică, 06 Mai 2012 22:58
ACESTOR MINORI LE-A LIPSIT ORE DE RELIGIE IN SCOALA,LECTII DE BUNATATE!!! CEEA CE E BUN DIN ASTA,CA EI REGRETA DE CEEA CE AU FACUT! O DACA OMENIREA AR INTELEGE CIT DE MULT AU NEVOIE DE EDUCATIE RELIGIOASA. O,DACA TINERETUL DE AZI AR CITI BIBLIA. STITI LUMEA RIDE DE CEI CREDINCEOSI,II MAI NUMESC SECTANTI,DAR ANUME EI SUNT OAMENI BUNI,EI SUNT COPII LUI DUMNEZEU,SI PRIMESC O DISCIPLINA RELIGIOASA SI AU O MARALITATE INALTA IN VIATA!!! SA FIE CITI MAI MULTI CRESTINI IN MOLDOVA NOASTRA,SA SE PERMITA IN SCOALA SA SE PETREACA LECTII DE BUNATATE,SI STATUL AR VEDEA REZULTATUL!!! CA RELIGIA DE FAPT NU IL INJOSESTE PE OM,DAR IL INALTA. DUMNEZEU ESTE UN DUMNEZEU AL ORDINII SI DISCIPLINII,IN CER NUI HAOS SI ANARHIE,DAR LEGE SI ORDINE!!! INVATATTI DE LA DUMNEZEU!!! BIBLIA NU PERMITE SA BEAI,DE LA ASTA PORNESC CERTURILE,URA SI OMORUL....
răspunde
vic a spus:
email 6 email
vic
Duminică, 06 Mai 2012 22:07
VIITORU E ACELA CARE A FOST INFECTAT PE 7 APRILIE...UN CRIMINAL DOAR A PRIMIT ORDINUL REPUBLICII,TINERETUL ARE LA CINE SE ORIENTA
DOAR NU O SA SE ORIENTEZE LA POLITISTI LA CARE SUNT TAEATE SALARIILE,CARE SUNT BATUTI CU PETRE IN CAP SI CULMEA!!!SUNT JUDICATI IN FIECARE ZI CAITE VRE-O CITIVA.....NU POATE TINERETUL SA SE OREINTEZE LA ASA GHEROI,LA ASA VIITOR...LORA LE PLACE MAI BINE VIOL,FURT,BATAI,OMORURI...VIATA E FRUMOASA SI INDESTULATA,ROMANTICA!!!
răspunde
yuri a spus:
email -2 email
yuri
Duminică, 06 Mai 2012 22:01
Totuşi, Basarabia pământ Românesc! citeste aici:http://www.romaniidindiaspora.com/
răspunde
CHISINAU LIVE »
OPINII VOXPUBLIKA »
Live Publika TV
cele mai: citite comentate
Newsline »
Abonare newsletter
Solutie tehnica si design
Strategy & Technology For Digital Publishing
Mentenanta si dezvoltare
Fast Forward