Incubatoarele de afaceri, o soluţie pentru moldovenii care vor să plece din ţară (VIDEO)

Embed:

Exodul moldovenilor în căutarea unei ţări care să le ofere şansa unui trai decent este o realitate incontestabilă. Aproape jumătate de milion de moldoveni sunt deja plecaţi peste hotare. O soluţie pe termen lung pentru a opri acest tip de migraţie pot fi incubatoarele de afaceri, ca bază pentru dezvoltarea micului business. Deci şi a locurilor de muncă.

Iacov Ceban a avut curajul să-şi ia soarta în mâini acum 15 ani, când a început o afacere pe cont propriu. Iar anul trecut, când s-a deschis Incubatorul de afaceri din Rezina, a fost printre primii beneficiari.

"Avem aici toate condiţiile, ceea ce ne-a creat posibilitatea să extindem spectrul de servicii şi acum facem ferestre şi uşi din termopan", a relatat antreprenorul.

Chiria preferenţială, mai mică decât în mod obişnuit, i-a permis nu doar extinderea afacerii, dar şi să ofere altora o şansă.

"Este dificil pentru tineri să-şi găsească un loc de muncă şi mulţi aleg să plece peste hotare. Acest incubator este o soluţie pentru aceşti tineri", a spus Eugen Cristian, angajat.

Toţi cei 15 întreprinzători din Incubatorul de Afaceri din Rezina îşi fac planuri de viitor, cu încrederea că vor avea succes.

"Ne-a oferit un spaţiu la un preţ mult mai redus decât este prin apropiere. De obicei, arenda e foarte scumpă. Ne oferă diferite seminare şi traininguri, unde putem să învăţăm, adică ne învaţă cum să creăm un business, cum să obţinem clienţii", a menţionat Tatiana Vitrilă, antreprenor.

Creat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, incubatorul de afaceri este parte a unui program amplu dedicat dezvoltării economice rurale.

"Investiţia a fost de circa 7 milioane de lei, plus contribuţia Consiliului Raional, de 600 de mii. Noi suntem gata să susţinem şi în continuare agenţii economici care iniţiază o nouă afacere, deoarece avem nevoie de tineri, de noi idei, de noi locuri de muncă", a spus Eleonora Graur, preşedintele raionului Rezina.

Deocamdată, au fost create 50 de locuri de muncă. Însă noile investiţii şi diversificarea afacerilor vor mări acest număr.

Pe aceeaşi temă:

Lasă un comentariu