Înalt Prea Sfinţitul Vladimir vorbeşte despre unirea Mitropoliei Moldovei cu cea a Basarabiei

Embed:

Înalt Prea Sfinţitul Vladimir admite că Mitropolia Moldovei şi cea a Basarabiei ar putea să se unească în viitor, dar precizează că pentru aceasta, este necesară o condiţie. Declaraţia a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove nu exclude că în viitor, în ţară va exista o singură mitropolie, însă ca acest lucru să se producă, o condiţie esenţială ar fi implicarea mai marilor Bisericii Ortodoxe. "Eu cred că, pe viitor, este posibil să se unească, dar aici trebuie să fie unele cedări. Ca să fie aceste cedări, este necesar să fie implicaţi şi patriarhii, în cazul de faţă, Patriarhul Daniel şi Patriarhul Kiril, ca dânşii, la rangul cel mai înalt, fiind susţinuţi de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Daniel – de Sinodul Bisericii Române, să ajungă la un numitor comun", a precizat Înalt Prea Sfinţitul Vladimir.

Totodată, mitropolitul a  explicat de ce nu l-a invitat niciodată în Moldova pe Patriarhul de la Bucureşti: "În cazul de faţă, este normal ca Patriarhul Daniel să fie invitat de către liderii Mitropoliei Basarabiei, este şi firesc. Eu cunosc, dar nu sunt fapte concrete, dânsul a fost invitat, însă nu a acceptat această invitaţie, luând în consideraţie că sunt unele divergenţe între Mitropolia Moldovei şi Mitropolia Basarabiei".

Două treimi din creştinii ortodocşi ai Moldovei ţin de Patriarhia de la Moscova, iar o treime - de cea de la Bucureşti. Enoriaşii s-au divizat în două mitropolii încă din 1992, când a fost reactivată Mitropolia Basarabiei ca instituţie autonomă în cadrul Patriarhiei Române. De aici şi tensiunile în relaţiile cu autorităţile statului şi cu reprezentanţii Mitropoliei Moldovei.

Ultimele articole
Eveniment

Guvernatorul BNM va fi audiat de parlamentari. Ce explicaţii urmează să dea

Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, este aşteptat vineri pentru a fi audiat la...»

Ministrul de Externe, Natalia Gherman, pleacă într-o vizită oficială în România

Ministrul de Externe, Natalia Gherman, va pleca mâine într-o vizită oficială în România. Ea se...»

EVENIMENT ISTORIC pentru Moldova! Se va întâmpla pe 4 martie la ora 11:00

Momentul istoric pentru Moldova! Evenimentul a fost aşteptat de mulţi şi are drept scop...»

Preşedintele Nicolae Timofti, întrevedere cu secretarul adjunct de stat al SUA

Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, va avea, o întrevedere cu secretarul adjunct de stat al...»

Bucurie la Institutul Oncologic. Donația care va uşura viaţa copiilor bolnavi de leucemie și cancer

Un aparat de anestezie și ventilație, necesar pentru diagnosticarea și tratamentul copiilor...»

Chiril Gaburici a discutat cu ambasadorul SUA în Moldova. ASIGURAREA făcută de James Pettit

Statele Unite ale Americii vor spijini în continuare Republica Moldova în promovarea reformelor...»


Comentarii
Nume*
Email*
Text*
Cod*
capcha
comentariu nou
PASCARU a spus:
email 4 email
PASCARU
Vineri, 31 Ianuarie 2014 20:37
Tensiunele intre credinciosii moldoveni au aparut cind Rusia a separat Moldova lui Stefan cel Mare. Mitropolia Chisinaului si a Intregii Moldovei este creata de serviciile secrete ruse. Cum poti sa-ti permiti sa zici intregii Moldove, cind Moldova este separata cu hotare comuniste? Mitropolia lui Stefan niciodata n-a fost la Chisinau. Jos creatura KGB-ista!
răspunde
Moldova a spus:
email -1 email
Moldova
Sâmbătă, 31 August 2013 15:12
sin ziua de azi ..Am auzit si glasuri deavolesti de aia zik ca deavolu si oamenii cei rai se aseamna raului si ca omu poate sluji numa raului toata viata pentru ai spune neplacerele si rau sa iti spuie ca te ajuta slujind lui ..De atunci si pina atunci stiam si una si alta,si bine si rau sa fac,dar dupa aceia am mai luat un lucru nestiut in viata aceasta si cred mai mult in Domnu decit in Dracu si ma starui sa ma corectez spre faptele cele bune gindite facute prin fapte ..Asa ca luati seama sa nu intre vreon deavol cu voia Domnului in voi,faceti mai putine pacate sa nu sa se minie pe voi Domnul ca sa va nimiceasca ..Dar daca luati blestem bisericesc treaba voastra :))
răspunde
Moldova a spus:
email 0 email
Moldova
Sâmbătă, 31 August 2013 15:11
Banu se stie ca e a lu nicuratu ..Se stie ca banu se fabrica pentru a procura ce nar fi pe lumea aceasta ..Cum spun alti pacatosi,ca banu e ca ochiu pamintului,cu care poti vedea tot ce se face,si cu care daca nar exista pe vremurile acestea,nu vom putea vetui ..Eu am fost la manastire si Preotul o zis sa dam fiecare cite 10 lei si el ne face Sfintele Vasile,ca sa vedem noi ce inseamna rau si ce inseamna acei 10 lei si cum eai dat si la ce teai gindit toata veata ta ce inseamna aceasta ..Si dupa ce dai ti se arata ce fel de om esti,si ce intentii ai avut,ca se arata putere de la Dumnezeu si puterea Deavolului cu care din ele de asemanam sau ne folosim noi in viata noastra ..Si sa inceput slujba si am vazut si eu pentru prima oara ca asa ceva exista intradevar,ca deavolu e in om si alaturi si ca face tot ce vrea el pentru a ne avea la indemina lui cu tot felu de lucruri dracesti alui si ca nui nimeni vinovat decit omul si pacatu pe care il face,si cu care se mindreste fuduleste si traes
răspunde
Moldova a spus:
email 0 email
Moldova
Sâmbătă, 31 August 2013 14:36
Nu te inchina idolilot si Popa o sa stea in Biserica sau in manastire ..Se spune doar ci in curind va fi sfirsitu,si tu cit traesti ?60 de ani si atit e tot :)Dar unde te duci,acolo o sa vezi cum va trece vremea si va veni sfirsitu si vei ramine unde tii locu tau nu a preotilor ..In politica sa te viri inseamna,sa te inplici in program in dezbateri politice publice ..Dar daca asa ai esit alaturi de un Idol sau un rau facator inseamna a te insemna in istorie ca un vingator,ca pina la urma sa faci comparatie ..Dar din pacate in ziua de az sunt asa oameni care se prefac smecheresc numa sa cistige in viata asta paminteasca avere,ca sa ramina neamului lui ..Dar neamurile de alta religie cum sau tradat si ortodoxsii in ziua de az altor religii unde este bine cind sunt bani haine scumpe si date de pomana fara nici un fel de credinta bisericeasca,si numai cu biblia in mina cum ar fi ca e un profet sau un savant al religiei de secole :)
răspunde
basarab a spus:
email 3 email
basarab
Vineri, 30 August 2013 23:06
la inceputul crestinismului (care nu are inceput) au existat 4 patriarhii ortodoxe: Antiohia, Alexandria, Constantinopole, Roma... care ulterior au permis (prin vocea lui ioan Gura de aur) ca popoarele sa fie ghidati de cel mai mare DIN RANDUL LOR! rusii au devenit foarte tarziu patriarhi... ca sa fie recunoscuta ca patriarhie moldoveneasca, ne trebuie accepul TUTUROR patriarhilor ortodocsi, lucru care nu se va intampla niciodata!
răspunde
catatalin a spus:
email 6 email
catatalin
Vineri, 30 August 2013 22:26
Exista sinodul bisericii ruse, exista sinodul bisericii Romane, exista sinodul bisericii Sirbe, exista sinodul bisericii Grecesti... si se poate continua, ce face aici kiril, de ce n-r fi in cel mai rau caz patriarhia sinodului bisericesc Roman, sa admitem cel al Moldovei, ce avem noi cu biserica rusa???? Ducase in rusia, poate sa stea si in Ucraina sau Belorusia, satea-s problemele lor, si in rest, cel mai deranjant fapt este implicarea religiei si in special a bisericii ortodoxe in politica, nu in ultimul rind supravegheati de rusia. Popii trebuie sa se roage, daca vor, si punctum.........si sa fie lipsiti de salariile de la stat, dupa cum se vor ruga asa vor cistiga, toata Europa asa lucreaza.
răspunde
vlad a spus:
email 8 email
vlad
Vineri, 30 August 2013 20:43
Foarte corect.
Trebue sa ramie numai cea a Basarabiei.
răspunde
POPORUL a raspuns:
email 8 email
Vineri, 31 Ianuarie 2014 20:39
Asa cum a fost pe timpul lui Stefan cel Mare. KGB a separat TARA si CREDINTA.
antiporc a spus:
email 3 email
antiporc
Vineri, 30 August 2013 21:05
Sa nu uitam si de Biseriaca Greaca !
răspunde
BORIS a spus:
email 6 email
BORIS
Vineri, 30 August 2013 19:55
DESPRE CE DIVERGENȚE POT FI VORBA ÎN CONDIȚIILE CÎND SCOPUL REAL AL BISERCII ESTE DRAGOSTEA FAȚĂ DE DUMNEZEU. DAR BISERICA ÎN ȚARA DEBILILOR E ÎN POLITICĂ DEJA.
răspunde
Mitropolia Basarabiei infiintata pentru asa-zisa "retrocedare de averi", adica un jaf post-"unionist" de averi a spus:
email -14 email
Mitropolia Basarabiei infiintata pentru asa-zisa
Vineri, 30 August 2013 19:22
Nu se vor uni atat timp cat Romania prin voce lui Basescu cere retrocedarea averilor Mitropoliei Basarabiei confiscte de regimul sovietic. E vorba de zeci de mii de hectare de pamant si padure, de sute de cladiri, la care pretinde Biserica Ortodoxa Romana, pentru a le transmite mai apoi Fondului Proprietatii de Stat al Romaniei - principalul scop economic al "unirii". La examinarea listei acestor averi, publicate de cubreacov in "Flux" vedem ca e vorba de cladiri construite pana la 1918 de catre Biserica Ortodoxa Rusa si de sate intregi donate manastirilor pana la 1918. Biserica Ortodoxa Romana avand sprijinul administratie regatene de ocupatie si a catorva armate dizloate in Basarabia a profitat si si-a trecut toate averile Bisericii Ortodoxe Ruse din Basarbia pe seama Mitropoliei Basarabiei a Bisericii Ortodoxe Romane, iar acum de asta se uita, se uita de regimul de ocupatie si se invoca numai confiscarea facuta de regimul comunist si sovietic.
răspunde
Vasile a raspuns:
email -14 email
Vineri, 30 August 2013 20:45
Daca suntem tara independenta si suverana, de ce nu se creeaza Patriarhia Moldovei, fara inchinaciune la vest sau la est. Din care cauze trebuie de inchinat cuiva... Mitropolia Moldovei plateste rusilor ca biserica subordonata! De ce Moscova inca conduce cu bisericile Moldovei?
Gheorghe a raspuns:
email -14 email
Vineri, 30 August 2013 20:47
Romanii din toate timpurile sunt deprinsi sa acapere averea lasata de Rusia pe teritoriul Moldovei la estre de Prut. Asa a fost in 1918,cind Lenin a datr suveranitate Moldovei dintre Nistru si Prut.Cind armata romana flaminda a invadat pamintuirile noastre sa nu piara de foame. Asa au facut-o in 1991 cu ajutorul fostului premier de o zi, Mircea Druc,care a dus toata averea lasata de URSS in RSSM. Avere l;a cel moment era foarte multa,incit mai multi fosti demnitari din RSSM au devenit cetateni foarte bogati in Romani ion baza *ajutorului*umanitar pentru poporul ropman,care a savirsit o prostie sub denumire de revolutie in 1989. Cind au asasinat ceta Ceausescu fara nici un pretexst. Si acum isi musca coatele-montea romanului cel prost.
IGOR a raspuns:
email -14 email
Vineri, 30 August 2013 22:21
mare prost esti mai Gheorghe, esti un tradator de neam si patrie...
CHISINAU LIVE »
Live Publika TV
cele mai: citite comentate
Newsline »
Abonare newsletter
Solutie tehnica si design
Strategy & Technology For Digital Publishing
Mentenanta si dezvoltare
Fast Forward