"În AIE sunt mai mulţi foşti membri ai PCUS decât în PCRM"

Embed:

Republica Moldova are nevoie de Legea Lustraţiei, dar aceasta nu va fi adoptată în viitorul apropiat. Cel puţin aşa consideră fostul ministru al Securităţii Anatol Plugaru. Şi asta chiar dacă liberalul Valeriu Munteanu dă asigurări că PL deja lucrează la elaborarea proiectului de lege, precizând că aceasta se referă la perioada de până la 1991 şi nu vizează Partidul Comuniştilor. Subiectul a fost discutat la Fabrika.

Fostul ministru al Securităţii Anatol Plugaru susţine că Legea Lustraţiei este necesară pentru Republica Moldova. “Avem nevoie de o asemenea lege, dar la adoptarea ei trebuie să ţinem cont de câteva principii. În primul rând, în ţările normale e o onoare să colaborezi cu serviciile statului, dar la noi a devenit ceva compromiţător. O lege a lustraţiei duce, însă, la slăbirea capacităţii de apărare a statului. În cadrul legii nu-i putem pune pe toţi pe un cântar”, a precizat acesta.

Anatol Plugaru nu crede, însă că în prezent, este posibilă adoptarea unei astfel de legi: “Pe mai mulţi din cei care trebuie să voteze această lege îi veţi găsi în Parlament, ei prin 89 aflându-se absolut întâmplător în calitate de turişti prin România. Unii din cei care acum au devenit mari scriitori au făcut cândva totul ca să distrugă acest stat. Trebuie să se ajungă la consens între PCRM şi AIE. Chiar dacă se va ajunge la adoptarea unei asemenea legi, trebuie să existe un filtru foarte serios, care să nu deterioreze nici imaginea noastră, nici interesele fundamentale”.

Deputatul PL Valeriu Munteanu dă asigurări că liberalii deja elaborează un proiect de lege în acest sens: „Noi, PL, oficial am hotărât şi lucrăm deja la elaborarea acestei legi. O să venim în Parlament cu proiectul".

Mai mult, liberalul susţine că iniţiativa legislatică nu se va referi la PCRM: „Noi vorbim strict despre perioada de până la 1991”.

De cealaltă parte, comunistul Grigore Petrenco se arată convins că este vorba despre o răfuială a Alianţei cu Partidul Comuniştilor. "E o răfuială politică, un proces antidemocratic. Dacă nu există o decizie a instanţei, prin care să fie condamnate anumite instituţii concrete, atunci e vorba despre o răfuială. PL trebuie să facă în primul rând lustraţie în rândurile sale”, a subliniat parlamentarul.

Petrenco mai spune că în AIE ar fi mai mulţi care să se teamă de o posibilă Lege a Lustraţiei decât în PCRM: “Diacov a făcut parte din PCUS, Lupu, Filat la fel. În AIE sunt mai mulţi membri ai PCUS decât la noi în PCRM. Nimeni nu l-a impus pe Popa sau pe Saharneanu să devină membri de partid, a fost alegerea lor”.

Şi analistul Viorel Cibotaru împărtăşeşte aceeaşi opinie. “Scopul e ca nicio persoană din PCRM sau care a avut legături cu acest partid să nu fie la guvermare. Iată această lustraţie are loc începând cu 2009. Acest proces s-a desfăşurat până acum tacit, fără a exista un document”, a punctat acesta.

Ultimele articole
Politică

Natalia Gherman se va întâlni cu miniştrii de Externe ai Danemarcei şi Poloniei

Noi oaspeţi de rang înalt la Chişinău. Miniştrii de Externe ai Danemarcei şi Poloniei sunt...»

Vizita oficială președintelui român la Chișinău, cel mai important eveniment politic al săptămânii

La începutul săptămânii, președintele României,  Klaus Iohannis, a efectuat prima sa vizită...»

"Dodon a trădat poporul găgăuz!" Profeţii sumbre în adresa socialiştilor din partea speakerului de la Comrat

Cei mai mulţi alegători din autonomia găgăuză regretă votul acordat Partidului Socialiştilor, la...»

DECIS! Chișinăul va avea primari de sectoare

Capitala va avea primari de sectoare din 2019, nu din acest an , cum prevede Legea...»

Chemaţi la raport în Parlament. Care miniştri vor da explicaţii deputaţilor

Mai mulți miniștri vor veni joia viitoare la raport în fața deputaților, în cadrul orei...»

Eugen Carpov părăseşte fracţiunea PLDM din Parlament

Un alt deputat PLDM a părăsit fracţiunea parlamentară a formaţiunii. Este vorba despre fostul...»


Comentarii
Nume*
Email*
Text*
Cod*
capcha
comentariu nou
Sava a spus:
email 0 email
Sava
Miercuri, 18 Iulie 2012 12:18
AIE este o guvrnare imperfectă fiindcă e o emanţaie a societăţii. Dar este cu mult mai bună decât toate guvernările de până acum. Însă, în condiţiile Moldovei, când unii aşa zişi intelectuali şi patioţi cred că democraţia îşi dă dreptul de a lătra ca un câine turbat, există un pericol că lustraţia va fi un tăvăluc care ar putea să treacă şi peste acei care, chiar dacă au fost comunişi, au pus mâina pe biletulde PCUS doar din dorinţa ca la locul de muncă să nu fie conduşi de nişlte proşti cu bilet de partid. Dacă lustraţia va fi făcută de indivizi inculţi ca A.Plugaru, care se consideră pe sine salvatorul şi înţeleptul naţiunii, atunci ideia va fi profantă total.
răspunde
Mihai a spus:
email 6 email
Mihai
Miercuri, 18 Iulie 2012 09:58
Vreau si eu lustratie... Toti sa fie dat in gat... indiferent ca sunt din PCRM sau AIE...
răspunde
UAK a spus:
email 2 email
UAK
Miercuri, 18 Iulie 2012 08:27
Sunt pentru legea lustratiei.Fostii comunisti, care n-au colaborat cu KGB-ul rusesc n-au de ce sa se teama. Din pacate unii membri ai PCRM si azi colaboreaza, deaceea si le e frica.
răspunde
xman a spus:
email 0 email
xman
Miercuri, 18 Iulie 2012 06:46
cit poate sa mai fure pidarajii estea leas taita gitul la unu cite unu
răspunde
SENZATIONAL!!! Vlad Filat a fost arestat si risca pina la 25 ani inchisoare! a spus:
email 19 email
SENZATIONAL!!! Vlad Filat a fost arestat si risca pina la 25 ani inchisoare!
Miercuri, 18 Iulie 2012 03:09
In 1998, Vladimir Filat achita fostului spicher al Parlamentului, Dumitru Diacov, suma de 200 mii de Dolari, pentru a deveni ministrul privatizarilor. Filat cind a fost director al departamentului privatizarii si administrarii proprietatii de stat. In urma privatizarii "Moldovapromstroiban k" prezent "Moldinconbank" FILAT a FURAT 5 milioane 326 mii de lei. A privatizat sanatoriul "Prietenia" din Sergheievka a fost vinduta cu doar 417 lei pe cind ea era estimata la cel putin 1 milion 528700 lei. Acele 6 fabrici de vin din Rusia parca au disparut fara urma in rma folosirii baghetei magice a lui Filat:"Orlovschii vinzavod", "Tverskoi vinzavod", "Votkinschii vinzavod"... Un lucru nu pot sa inteleg, cum timp de citiva ani 1998-2001 a dovedit sa Prihvatizeze :"Farmaco Chisinau", "Agropetrol", "Ciment", "Neptun Nord", "Inmancommetal", "Moldagrotehnica", "Piele", "Protos", "Ionel", "Faprochim"
răspunde
SENZATIONAL!!! Vlad Filat a fost arestat si risca pina la 25 ani inchisoare! a raspuns:
email 19 email
Miercuri, 18 Iulie 2012 03:10
Este nevoie sa mai mentionez ca nenorocitul de Filat a mai prihvatizat si simpatica cladire de proportii considerabile care se afla la adresa bulevardul Stefan cel Mare 65 la intersectia cu strada Izmail vis a vis de magazinul Unic. Capodopera lui Filat este prihvatizarea Uzinei de ciment din Rezina, atuncea Filat a furat poporul moldovenesc de peste 14 milioane de $. Pe cind compania autohtona oferea 15 milioane $ Filat la vindut cu doar 200 mii $ companiei franceze "Finarge 26". A mai vindut teren din Rezina de 188,5 ha la un pret de 5,7 milioane lei, pe cind pretul real era de cel putin 113,5 milioane lei. Sa mai mentionez si prihvatizarea sau lichidarea pt cash a avioanelor MIG 29 si TU 154B. Ei cit pe ce sa uit, Filantropul nostru a mai prihvatizat 6 avioane Tupolev si a alungat de la lucru circa 200 de angajati ai companiei "Air Moldova".
Бандиты у власти!!! a spus:
email 2 email
Бандиты у власти!!!
Miercuri, 18 Iulie 2012 02:39
http://enews.md/blogs/view/1845/
răspunde
comunistul a raspuns:
email 2 email
Miercuri, 18 Iulie 2012 02:56
Cucu isi canta numele.
EXTREMA DREAPTA din RM a spus:
email -7 email
EXTREMA DREAPTA din RM
Miercuri, 18 Iulie 2012 02:29
Fostii membrii PCRM au inteles demul ca comunismul este o ideologie a imperialismului rus, care a tinut RM in feudalismul putred. PCRM sunt niste profitori ca vor puterea de la voturile oamenilor naivi care prin dogma voteaza comunistii.
răspunde
Alt a spus:
email -8 email
Alt
Miercuri, 18 Iulie 2012 00:50
"Şi analistul Viorel Cibotaru împărtăşeşte aceeaşi opinie. “Scopul e ca nicio persoană din PCRM sau care a avut legături cu acest partid să nu fie la guvermare. Iată această lustraţie are loc începând cu 2009. Acest proces s-a desfăşurat până acum tacit, fără a exista un document”, a punctat acesta."

Dn Ciobanu,
si credeti ca avem ceva impotriva sau cum?

Nu e deajuns ca au stat 8 ani la guvernare "cadavrele zombi din PCRM"

Din partea mea, sa-i bage direct pe scaunul electric. Au comis crime impotriva umanitatii, au eposedat oamenii de afaceri, au creat monopol in principalele sectoare ale industriei nationale, am avut relatii cu UE si SUA negative, infrastructura zero, investii straine tot pe aici, funtionarii publici aveau un comportament de zici ca erau mai rai decat rebelii, si multe altele.
răspunde
ion a spus:
email 14 email
ion
Miercuri, 18 Iulie 2012 00:18
nu-ti place adevărul? ce contază titlurile... adevărul e dur. AIE = KGB. MI-E RUȘINĂ CĂ I-AM VOTAT.
răspunde
Adrian a spus:
email -11 email
Adrian
Miercuri, 18 Iulie 2012 00:00
Publica stie sa bage titluri provocatoare! A luat cumva locul NIT-ului?
răspunde
Alt a raspuns:
email -11 email
Miercuri, 18 Iulie 2012 00:55
Nu stii cum sunt moldovenii?
consuma tot ce e din afara, adica din UE si Occident, crezand ca e ceva mai bun, cu scopul de a obtgine raiting.

Insa, ei nu-si dau seama ca devin niste retardati, iar cetatenii sanctioneaza trepatat posturile publice prin evitarea autoinformarii de pe posturile respective, din principiu evident.
Mihai a raspuns:
email -11 email
Miercuri, 18 Iulie 2012 10:00
In curand NIT-ul va fi doar un amator in comparatie cu publika in ceia ce priveste propaganda.... Morai e de scoala ruseasca.... ca si majoritatea de la publica... Cristal, Cernei, etc...
gelo a raspuns:
email -11 email
Miercuri, 18 Iulie 2012 19:42
Tare voua giparilor nu va place adevarul prezentat de publica . Sunt pentru romania dar tot odata sunt pentru adevar indiferent cum este el .Sunt pentru Pl dar retardatii ca Ghimpu trebue sa dispara
gelo a raspuns:
email -11 email
Miercuri, 18 Iulie 2012 19:45
Tare voua giparilor nu va place adevarul prezentat de publica . Sunt pentru romania dar tot odata sunt pentru adevar indiferent cum este el .retardati si fosti comunisit ca ghimpu hadirca trebue sa dispara
CHISINAU LIVE »
OPINII VOXPUBLIKA »
Live Publika TV
Newsline »
Abonare newsletter
Solutie tehnica si design
Strategy & Technology For Digital Publishing
Mentenanta si dezvoltare
Fast Forward