Filat şi Ponta s-au înţeles: Gazoductul Ungheni-Iaşi trebuie să fie funcţional până la sfârşitul anului 2013

Embed:

Premierul moldovean, Vlad Filat, şi omologul său român, Victor Ponta, au convenit să implementeze mai multe proiecte în domeniul energetic şi transporturilor. Astfel, cei doi premieri au convenit ca gazoductul Iaşi-Ungheni să fie funcţional până la finele anului viitor şi au semnat în acest sens o Declaraţie comună de derulare a proiectului.

Potrivit premierului român, astăzi a avut loc o mică reuniune comună a celor două Cabinete de Miniştri.  

"Am vrut să dovedim că doi prim-miniştri din aceeaşi generaţie pot duce relaţiile sentimentale la un grad de pragmatism. Despre interconectarea electrică şi din zona gazului, putem să anunţăm că linia Fălciu-Goteşti va fi finalizată de partea română până la finele anului 2012. Ne-am propus şi ne vom ţine de cuvânt ca pe întâi decembrie 2013 să avem funcţională interconectarea pe gaz prin gazoductul Iaşi-Ungheni. Vom avansa în interconectarea Bălţi-Suceava şi cu fibră optică. Miniştrii Transporturilor au convenit unde şi ce fel de poduri, nu doar sentimentale, ci şi materiale, vor uni ambele maluri. Vrem să asigurăm un acces mai mare ambelor ţări pe pieţele naţionale şi internaţionale", a subliniat premierul român.

Pe de altă parte, prim-ministrul Vlad Filat susţine că relaţiile dintre cele două ţări sunt foarte bune, iar vizita de astăzi a omologului său român este doar o continuare firească a şedinţei comune de la Iaşi a celor două Guverne. 

"Sunt bucuros că am semnat această declaraţie comună care prevede şi asigurarea securităţii energetice. Până la sfârşitul anului 2013 gazoductul Ungheni-Iaşi trebuie să fie unul funcţional. Astfel, sistemul gazier din Moldova va fi racordat, prin România, la sistemul gazier european. Asta înseamnă diversificare la furnizare. Este un proiect de interconectare reciprocă. Pot fi identificate surse din Est, nu neapărat din Federaţia Rusă. Este vorba de gazul de alternativă. Am convenit cu premierul Victor Ponta asupra unui plan de acţiuni bine structurat. România are capacitatea deplină de a sprijini în continuare Moldova", a declarat Vlad Filat. 

Publika.md precizează că gazoductul Ungheni-Iași urmează să fie construit pe banii Uniunii Europene, alocaţi în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră Moldova-România. Proiectul va costa 19 milioane de euro, dintre care, Comisia Europeană va oferi Republicii Moldova un grant de şapte milioane de euro.

Ultimele articole
Politică

Natalia Gherman se va întâlni cu miniştrii de Externe ai Danemarcei şi Poloniei

Noi oaspeţi de rang înalt la Chişinău. Miniştrii de Externe ai Danemarcei şi Poloniei sunt...»

Vizita oficială președintelui român la Chișinău, cel mai important eveniment politic al săptămânii

La începutul săptămânii, președintele României,  Klaus Iohannis, a efectuat prima sa vizită...»

"Dodon a trădat poporul găgăuz!" Profeţii sumbre în adresa socialiştilor din partea speakerului de la Comrat

Cei mai mulţi alegători din autonomia găgăuză regretă votul acordat Partidului Socialiştilor, la...»

DECIS! Chișinăul va avea primari de sectoare

Capitala va avea primari de sectoare din 2019, nu din acest an , cum prevede Legea...»

Chemaţi la raport în Parlament. Care miniştri vor da explicaţii deputaţilor

Mai mulți miniștri vor veni joia viitoare la raport în fața deputaților, în cadrul orei...»

Eugen Carpov părăseşte fracţiunea PLDM din Parlament

Un alt deputat PLDM a părăsit fracţiunea parlamentară a formaţiunii. Este vorba despre fostul...»


Comentarii
Nume*
Email*
Text*
Cod*
capcha
comentariu nou
adalina a spus:
email 1 email
adalina
Miercuri, 18 Iulie 2012 10:27
straniu ca Filat se intelege de minune cu Ponta si nu s-a inteles cu fost prim ministrul romin!!! Desigur dintre Ponta si Filat este o intelegere despre cate milioane de $ se vor duce in cont curent lui Filat...HOTul fILAT A ADUS TARA IN FALIMENT DIN CAUZA BANI FURATI
răspunde
vasea a spus:
email 0 email
vasea
Marţi, 17 Iulie 2012 21:19
Rominia extrage gaz 17% si 83% il inporta no sa aiba de unde sa ne mai dea si noua. iar cu sistemul energetic sse vorbe de multa vreme. Pontea vrea sasi faca reclama ce el este bun in politica
răspunde
Sa suga romanii РULA ca Moldova nu-i a lor! a spus:
email -4 email
Sa suga romanii РULA ca Moldova nu-i a lor!
Marţi, 17 Iulie 2012 16:17
Sa suga romanii РULA ca Moldova nu-i a lor!
răspunde
raisa. a spus:
email -4 email
raisa.
Marţi, 17 Iulie 2012 16:11
[8:51:13 AM] olga gudimenco: http://www.nr2.ru/kishinev/395238.html hotii natiunii
răspunde
Gheorghe Pascaru a spus:
email 0 email
Gheorghe Pascaru
Marţi, 17 Iulie 2012 16:10
Intr-o perioada foarte scurta de timp Guvernul Filat a demonstrat ca lucrurile pot merge si altfel, mult mai bine! Sau imbunatatit considerabil relatiile externe, sau stopat privatizarile ilicite, sa semnat acordul privind spatiul aerian comun, au venit companii aeriene low-cost, suntem pe cale sa fie liberalizat regimul de vize, sau votat legi importante ce au menirea de a proteja societatea si a le oferi un trai mai bun oamenilor. Sau facut o sumedenie de lucruri bune, lucruri pe care comunistii nu au reusit sa le faca in 8 ani, din potriva au distrus mai mult de cit au facut. Trebuie sa apreciem ceea ce se face, nu sa criticam la fiecare pas.
răspunde
Marian a spus:
email 5 email
Marian
Marţi, 17 Iulie 2012 16:02
Trei ani de zile, zi de zi Alianta ingloada Tara in datorii, treia ani de zile zi de zi creste criminalitatea, trei ani de zile zi de zi scade nivelul de trai a populatiei: au fost inghetate majorarile la salarii si pensii, se inchid spitale si scoli, au loc disponibilizari in sectorul bugetar si creste somajul, creste povara impozitelor, cresc preturile si tarifele, creste numarul suicidelor din cauza saraciei si deznadejdei! Asa guvernare ne dorim? NU! Jos Alianta! Jos guvernarea criminala care a organizat un genocid contra propriului popor!
răspunde
Faceti cunostinta cu biografia neagra a domnului Filat!!! a spus:
email 8 email
Faceti cunostinta cu biografia neagra a domnului Filat!!!
Marţi, 17 Iulie 2012 15:56
In 1998, Vladimir Filat achita fostului spicher al Parlamentului, Dumitru Diacov, suma de 200 mii de Dolari, pentru a deveni ministrul privatizarilor. Filat cind a fost director al departamentului privatizarii si administrarii proprietatii de stat. In urma privatizarii "Moldovapromstroiban k" prezent "Moldinconbank" FILAT a FURAT 5 milioane 326 mii de lei. A privatizat sanatoriul "Prietenia" din Sergheievka a fost vinduta cu doar 417 lei pe cind ea era estimata la cel putin 1 milion 528700 lei. Acele 6 fabrici de vin din Rusia parca au disparut fara urma in rma folosirii baghetei magice a lui Filat:"Orlovschii vinzavod", "Tverskoi vinzavod", "Votkinschii vinzavod"... Un lucru nu pot sa inteleg, cum timp de citiva ani 1998-2001 a dovedit sa Prihvatizeze :"Farmaco Chisinau", "Agropetrol", "Ciment", "Neptun Nord", "Inmancommetal", "Moldagrotehnica", "Piele", "Protos", "Ionel", "Faprochim"
răspunde
Faceti cunostinta cu biografia neagra a domnului Filat!!! a raspuns:
email 8 email
Marţi, 17 Iulie 2012 15:57
Este nevoie sa mai mentionez ca nenorocitul de Filat a mai prihvatizat si simpatica cladire de proportii considerabile care se afla la adresa bulevardul Stefan cel Mare 65 la intersectia cu strada Izmail vis a vis de magazinul Unic. Capodopera lui Filat este prihvatizarea Uzinei de ciment din Rezina, atuncea Filat a furat poporul moldovenesc de peste 14 milioane de $. Pe cind compania autohtona oferea 15 milioane $ Filat la vindut cu doar 200 mii $ companiei franceze "Finarge 26". A mai vindut teren din Rezina de 188,5 ha la un pret de 5,7 milioane lei, pe cind pretul real era de cel putin 113,5 milioane lei. Sa mai mentionez si prihvatizarea sau lichidarea pt cash a avioanelor MIG 29 si TU 154B. Ei cit pe ce sa uit, Filantropul nostru a mai prihvatizat 6 avioane Tupolev si a alungat de la lucru circa 200 de angajati ai companiei "Air Moldova".
breduri negre a raspuns:
email 8 email
Marţi, 17 Iulie 2012 16:24
Eu nu stiu detalii despre aceste companii si cum au fost vindute,respectiv simt ca o parte(poate totul) din ce ne povestesti aici ar fi un "bred negru) am sa incerc sa privesc situatia RM de atunci,situatia economica... Deci, cu totii cunoastem ca Moldova in istoria moderna nu prea s-a bucurat de economie fructuoasa, daca sa ne aducem aminte anii 90 pentru ABSOLUT toate tarile CSI si nu numai, au fot foarte complicati, toate tarile se confruntau cu greutatile economice,respectiv valoarea institutiilor de stat,care erau in semi-faliment, erau scoase la licitatie peneu privatizare, care se face confrom normelor legale,care o partendin ele, daca tot se vorbea de fabrica de ciment,actuala Lafarge-as spune ca e gestionata eficient si astazi avem ciment produs in MD, respectiv si multe altele,eu stiu un lucru, ca in cazul in care ar fi fost neregularitati in procesul de privatizare a acestor companii, guvernarea comunista de pe atunci ar fi corectat aceste incalcari,dar dupa cum timp de 8 a
... a spus:
email -2 email
...
Marţi, 17 Iulie 2012 15:53
Filat a demonstrat ca isi indeplineste promisiunile, a promis Moldova fara Voronin,Moldova fara Comunisti, asa si s-a intimplat, incepind cu anul 2009 PLDM este prima formatiune democratica din aceasta tara, dupa nr de mandata obtinute in parlament si este a-2 dintre toate partidele din tara,inclusiv si pcrm, in 2009 au promis sa nu il mai avem pe Voronin la conducerea tarii,asa si a fost, chiar daca erau umeroase speculatii din partea lui Ghimpu si Lupu, precum Filat ar face coalitie cu Voronin,insa am trecut si peste aceste aberatii,or Filat nu a facut alianta cu comunistii si nici nu o va face.2) Pe linga faptul ca a indeplinit aceasta promisiune,dupa ce premierul Filat miercuri a anuntat ca trebuie sa incetam cu tancuri sovietice si lenini prin raioane, joi in urma voturilor AIE, a fost interzisa simbolica comunista(secera si ciocanul), acum ar urma sa fie interzi si partidul comunist?:) (cu siguranta, rabdare si timp-asta e nevoie), acum a mai ramas inca una, promisiune Moldova fa
răspunde
... a raspuns:
email -2 email
Marţi, 17 Iulie 2012 15:54
promisiune Moldova fara Saracie, si sunt sigur ca cetatenii vor simti si acest lucru,aici la fel e nevoie de timp si rabdare, or mostenirea lasata de comunisti a fost una dezastruoasa, cu economia mai jos de pamintul, o situatie monstruoasa in ministerul de interne si comisariatele acestuia, un monopol ridicol in toate ramurile economiei nationale, salarii mizere,pensii infricosatoare.... Sunt sigur ca lista cu situatia "sumbra" lasata de fosta guvernare comunista poate fi mult mai lunga, insa imoortant e un singur fapt(la momemnt) si anume faptul ca guvernul FILAT a demonstrat, ca in asa conditii+o criza economica MONDIALA,au reusit,au reusit sa salveze statul si economia RM,au reusit sa readuca RM in discutiile si in ochii marilor tari(SUA,UE,ANGLIA,CHINA,RUSIA,JAPONIA)
... a raspuns:
email -2 email
Marţi, 17 Iulie 2012 15:56
au reusit sa ridice salariile,pensiile,subveniile, au reusit sa obtina sustinere financiara pentru a redresa justitia, politia,sistemul de invatamint, economia nationala si intreg sistemul de stat... Aceste reforme au si inceput, unele din ele: politia,cccec,justitia, si urmeaza si celelalte segmente ale statului! S-a obtinut sustinere financiara in scopul modernizarii infrastructurii Moldovei,aici vorbesc de drumuri, sistem de canalizare, sistem de conexiune la sursa de apa, iluminarea satelor(amintesc ca oe timpul comunistilor satul era egalat cu bezdna, unde nici o straduta nu era iluminata, aici as mai vorbi si de "gazificarea" satelor, care in mare parte s-a facut pe banii oamenilor, insa succesul si l-au atribui comunistii) as vrea sa spun ca sunt multe proiecte pentru reconstructia scolilor,gradinitilor,caselor de copii,azilurilor de batrini, etc... Iata acesta este succesul AIE!!! Si sunt sigur ca sunt multe alte succese ale guverului condus de Prim ministrul Vlad Filat!
... a raspuns:
email -2 email
Marţi, 17 Iulie 2012 16:06
As mai putea spune ca un mare succes al acestui guvern e faptul ca am obtinut citeva zboruri mai ieftine spre Europa, nu sunt multe, insa acesta e doar un inceput, sunt reduceri de 50% pentru bilet, asta e un succes in premiera pentru Moldova, or Moldova niciodata nu a avut asa reduceri peneu cursele aeriene, sunt sigur ca in curind va fi reconstruit si aeroportul de la Marculesti, astfel sigur vom avea si companii low cost in Moldova, vom avea mai multe zboruri,respectiv zboruri mai i,portante, directe catre orasele mari ale lumii,ori in prezent nu avem piste care ar face fata standardelor necesare.
rahat a spus:
email 1 email
rahat
Marţi, 17 Iulie 2012 15:48
Doi MINCINOSI,doi LAHOTRONCISI.ASTA CU MUTRA INACRITA DE BOU,CO ochii tulburi parca e narcoman.GREATA.Nu vor face nimic,doar ca vor fura bani.
răspunde
Sandu a spus:
email 6 email
Sandu
Marţi, 17 Iulie 2012 15:44
Filat a supt РULA lui Basescu acum va suge РULA lui Ponta numai sa mai fure poporul Moldovei de vre-o 350 milioane Euro! Jos Filat! Jos Alianta!
răspunde
andres a raspuns:
email 6 email
Marţi, 17 Iulie 2012 15:48
http://www.nr2.ru/kishinev/394930.html
Очень интересные факты про элиту молдавского бомонда!
Citeste mai multe comentarii afişează următoarele 10 comentarii Citeste mai multe comentarii
Citeste mai multe comentarii afişează toate comentariile Citeste mai multe comentarii
CHISINAU LIVE »
Live Publika TV
Newsline »
Abonare newsletter
Solutie tehnica si design
Strategy & Technology For Digital Publishing
Mentenanta si dezvoltare
Fast Forward