Curtea Constituțională a DECIS! Președintele țării va fi ales prin VOT DIRECT de către POPOR

Embed:

Veste de ULTIMA ORĂ de la Curtea Constituțională. Președintele țării va fi ales prin vot direct de către popor. Decizia este irevocabilă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Curtea Constituţională a stabilit că actuala procedură de alegere a șefului statului este neconstituțională. Potrivit Curții, ar trebui să se revină la procedura utilizată până în anul 2000, adică prin vot direct.

"Curtea consideră necesară contestarea dispoziţiei cu privire la revizuirea Constituţiei. Curtea menţionează că prevederile constituţiei sunt determinate de natura şi scopul Constituţiei. Astfel, orice revizuire trebuie să fie efectuată cu condiţia păstrării stabilităţii şi echilibrului constituţional. Nicio lege care contravine armoniei Constituţiei nu poate fi adoptată.

Natura Constituţiei este alcătuită, astfel, încât nu pot exista lacune sau contradicţii interne. Prin urmare nu poate fi creată o nouă prevedere care să contravină celor existente.

Avizele curţii nu sunt simple formalităţi şi au ca scop protejarea Constituţiei de abuzurile actorilor politici. Iniţial, proiectul de lege nu conţinea nicio propunerea pentru modificarea cadrului constituţional preliminar pentru alegerea Preşedintelui. Au fost făcute schimbări esenţiale ce ţin de numărul voturilor necesare, numărul de tururi şi dizolvarea Parlamentului, fără aducerea la cunoştinţă Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţionalea subliniează că alegerea Preşedintelui nu poate fi sursa unei crize constituţionale", a declarat preşedintele CC, Alexandru Tănase.

Totodată, Alexandru Tămase a menţionat că organizaţii internaţionale precum Comisia de la Veneţia sunt îngrijorate, analizând prevederile articolului 78. Comisa sugerează că ar trebui să existe o limitare pentru aceste dizolvări. De asemenea, specifică necesitatea găsirii metodelor pentru a asigura stabilitatea politică în ţară.

"După pronunţarea avizului de Curtea Constituţionale nu se admit intervenţii.  În cazul acceptării amendamentelor unui proiect de lege în lectura a doua este necesară avizarea repetată a Curţii Constituţionale.

În cazul în care Preşedintele ţării nu este ales din primul tur, se va organiza turul doi între doi canditaţi. Dacă nici după turul doi Preşedinele ţării nu va fi ales, atunci Preşedintele în exerciţiu va dizolva Parlamentul.

Suspendarea din funcţie a Preşedintelui poate fi efectuată în cazul săvârşiirii de către acesta a unor fapte extrem de grave. Propunerea trebuie să întrunească semnăturile a 1/3 dintre deputaţi şi se aduce imediat la cunoştinţa Preşedintelui. Astfel, acesta poate fi demis prin votul a 2/3 dintre deputaţi. Dacă propunerea de demitere a fost adoptată, în termenul a 30 de zile se organizează un Referendum

Totodată, efectele prezentei hotărâri nu se extind asupra Preşedintelui în exerciţiu, Nicolae Timofti, numit în funcţie la data de 23 martie 2012", a adăugat Alexandru Tănase.

Constituţia Republicii Moldova va fi republicată în Monitorul Oficial.

Sesizarea a fost depusă anterior de 18 deputaţi liberal-democrați: Valeriu Ghileţchi, Tudor Deliu, Liliana Palihovici, Angel Agache, Maria Ciobanu, Vladimir Hotineanu, Chiril Lucinschi, Grigore Cobzac, Vadim Pistrinciuc, Iurie Ţap, Ion Balan, Nae-Simion Pleşca, Ştefan Creangă, Octavian Grama, Gheorghe Mocanu, Mihaela Spatari, Aliona Goţa, Victor Roşca. Aceștia au descoperit că modificarea în Constituție privind procedura de alegere a președintelui țării cu 61 de voturi, făcută acum 15 ani, nu a avut avizul Curții Constituționale.

Potrivit liberal-democraților, în noiembrie 1999, magistrații au avizat un proiect de lege care permitea alegerea președintelui ţării cu 51 de voturi ale deputaților.

În iulie 2000, parlamentarii au adoptat însă un alt amendament, valabil şi în prezent, potrivit căruia, şeful statului este ales cu cel puţin 61 de voturi.

Liberal-democraţii au vrut să afle dacă era necesară avizarea acestui amendament și dacă deputații au încălcat sau nu procedura de adoptare a proiectului de lege.

Cele mai noi știri
Eveniment

Petkov recunoaşte că a aruncat în poliţişti de Ziua Independenţei. MESAJUL IRONIC al fostului deputat

După ce au aruncat cu ouă şi pietre în forţele de ordine şi-n cei care au defilat la parada de...»

Bookfest trece Prutul! Ce îi aşteaptă pe pasionaţii de lectură la Chişinău

Târgul de carte din România Bookfest va trece Prutul. În premieră, în cadrul celei de-a 25-a...»

PROTESTATARI VIOLENȚI de Ziua Independenței. ANUNȚUL IMPORTANT al ministrului de Interne

"Poliția nu a făcut exces de forță și nu a utilizat substanțe interzise pe 27 august". Despre...»

AU DOUĂ SECOLE! Lucrurile găsite în sicriul Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni (FOTO)

Rămăşiţele pământeşti ale mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, cel care va fi primul sfânt...»

Sunt dezamăgiţi: Recolta de floarea-soarelui, sub aşteptările agricultorilor

Recolta de floarea-soarelui va fi, în acest an, sub aşteptările agricultorilor. Mai exact,...»

Programul festivităţilor consacrate sărbătorii Limbii Române. Seara va avea loc un concert excepţional

Sărbătoarea Limbii Române, marcată la 31 august, va începe cu depuneri de flori la monumentul...»


Descarcă aplicația ȘTIRILE PUBLIKA.MD din chrome web store
Abonare newsletter
cele mai citite: 24 ore 7 zile
CHISINAU LIVE »
Newsline »