Comisia Europeană avertizează România. Legea care poate genera un risc sistemic în sectorul bancar

foto simbol: profit.ro
foto simbol: profit.ro

Comisia Europeană a criticat din nou proiectul de lege privind darea în plată, în raportul de țară publicat vineri, considerând că adoptarea în forma actuală ar reprezenta un risc sistemic pentru sectorului financiar-bancar, cu implicații asupra întregii economii, informează profit.ro.

"Dacă va fi adoptată din nou de către Parlament în forma sa originară, legea privind darea în plată poate genera un risc sistemic pentru întregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar și cu implicații asupra întregii economii", se arată în raportul publicat astăzi de CE.

Comisia a emis deja, la începutul lunii, o opinie negativă cu privire la efectele adoptării proiectului de lege, criticând în special caracterul său retroactiv. Potrivit CE, legea ar avea un impact negativ major asupra creditării viitoare, afectând, totodată, încrederea investitorilor și a consumatorilor.

Mai mult, forma actuală a legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite ar putea șubrezi disciplina de  plată și ar putea reprezenta o provocare pentru stabilitatea financiară.

"Proiectul de lege a fost adoptat fără a se lua în considerare în mod corespunzător preocupările formulate de diverse părți interesate (inclusiv de Banca Națională a României) privind impactul negativ nejustificat pe care legea respectivă îl poate avea asupra sectorului bancar și fără o evaluare a impactului potențial atât asupra creditorilor, cât și a debitorilor", se mai arată în raportul publicat vineri.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a caracterizat joi proiectul privind darea în plată ca fiind "o lege a haiduicei" și "o gogomănie promovată de un tânăr doctor". Totodată, guvernatorul BNR a argumentat că banii pe care băncile trebuie să îi recupereze de la persoanele care au contractat credite nu sunt banii băncilor, ci reprezintă, în mare măsură, banii deponenților.

Banca Centrală Europeană, la solicitarea BNR, a transmis, de asemenea, o poziție defavorabilă proiectului de lege, în care susține, printre altele, că legea riscă să lovească în economie și să producă hazard moral.

viewscnt

Cele mai noi știri
ROMÂNIA - UE

Peste o mie de angajaţi ai Ministerului Muncii din Turcia, suspectaţi în cazul puciului eşuat

Autoritățile din Turcia anchetează 1.300 de angajați ai Ministerului Muncii, suspectați că ar...»

Măsuri de securitate sporite pe aeroportul din Amsterdam după "o informație" primită de autorități

Măsuri de securitate suplimentară au fost luate sâmbătă pe aeroportul Amsterdam-Schiphol după...»

Doi bărbați, suspectați de plănuirea unui atac, arestați de poliție în Belgia

Doi indivizi bănuiți că plănuiau atacuri teroriste au fost arestați noaptea trecută în Belgia,...»

Fethullah Gulen: "Am denunţat tentativa de lovitură de stat"

Clericul musulman Fethullah Gulen, acuzat de autorităţile de la Ankara de orchestrarea...»

Se întâmplă în Turcia: 17 jurnaliști, plasați în detenție preventivă

Un tribunal turc a dispus sâmbătă plasarea în detenție preventivă a 17 jurnaliști suspectați de...»

Milionul de euro primit de Bogdan Olteanu, transferat dintr-un cont din Cipru și scos numerar

Suma de un milion de euro care a fost primită de Bogdan Olteanu de la Sorin Ovidiu Vântu...»


Descarcă aplicația ȘTIRILE PUBLIKA.MD din chrome web store
Abonare newsletter
cele mai citite: 24 ore 7 zile
CHISINAU LIVE »
Newsline »