Comisia Europeană avertizează România. Legea care poate genera un risc sistemic în sectorul bancar

foto simbol: profit.ro
foto simbol: profit.ro

Comisia Europeană a criticat din nou proiectul de lege privind darea în plată, în raportul de țară publicat vineri, considerând că adoptarea în forma actuală ar reprezenta un risc sistemic pentru sectorului financiar-bancar, cu implicații asupra întregii economii, informează profit.ro.

"Dacă va fi adoptată din nou de către Parlament în forma sa originară, legea privind darea în plată poate genera un risc sistemic pentru întregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar și cu implicații asupra întregii economii", se arată în raportul publicat astăzi de CE.

Comisia a emis deja, la începutul lunii, o opinie negativă cu privire la efectele adoptării proiectului de lege, criticând în special caracterul său retroactiv. Potrivit CE, legea ar avea un impact negativ major asupra creditării viitoare, afectând, totodată, încrederea investitorilor și a consumatorilor.

Mai mult, forma actuală a legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite ar putea șubrezi disciplina de  plată și ar putea reprezenta o provocare pentru stabilitatea financiară.

"Proiectul de lege a fost adoptat fără a se lua în considerare în mod corespunzător preocupările formulate de diverse părți interesate (inclusiv de Banca Națională a României) privind impactul negativ nejustificat pe care legea respectivă îl poate avea asupra sectorului bancar și fără o evaluare a impactului potențial atât asupra creditorilor, cât și a debitorilor", se mai arată în raportul publicat vineri.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a caracterizat joi proiectul privind darea în plată ca fiind "o lege a haiduicei" și "o gogomănie promovată de un tânăr doctor". Totodată, guvernatorul BNR a argumentat că banii pe care băncile trebuie să îi recupereze de la persoanele care au contractat credite nu sunt banii băncilor, ci reprezintă, în mare măsură, banii deponenților.

Banca Centrală Europeană, la solicitarea BNR, a transmis, de asemenea, o poziție defavorabilă proiectului de lege, în care susține, printre altele, că legea riscă să lovească în economie și să producă hazard moral.

viewscnt

Cele mai noi știri
ROMÂNIA - UE

O bombă de 65 de kilograme a fost descoperită la Budapesta. Sute de case au fost evacuate

O bombă neexplodată a fost găsită într-un şantier din Budapesta. Bomba, care datează din...»

Un bărbat înarmat a jefuit o bancă şi a aruncat banii în stradă. Ce spun martorii

Un bărbat înarmat a jefuit sucursala unei bănci din Arad, România. Agresorul a ameninţat o...»

Papa Francisc a fost invitat în România

Cei 18 episcopi catolici din România, aparținând ambelor rituri, și romano-catolic, și...»

Guvernul din România A DECIS! 12.500 lei vor primi șomerii care se angajează în alt oraș

Şomerii care decid să îşi schimbe domiciliu l la o distanţă mai mare de 50 kilometri, pentru a...»

Klaus Iohannis: PNL este în criză. Trebuie să se miște repede și bine (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis spune că PNL „a ajuns într-o situație foarte complicată” și că...»

Şase anchete în jurul morţii actorului Ioan Gyuri Pascu

Sunt şase anchete în desfăşurare la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Pe lângă cea...»


Descarcă aplicația ȘTIRILE PUBLIKA.MD din chrome web store
Abonare newsletter
cele mai citite: 24 ore 7 zile
CHISINAU LIVE »
Newsline »