Ce pregătesc pentru Moldova marile puteri ale lumii Germania şi Rusia LIVE TEXT Fabrika

Publika.md
Publika.md

(UPDATE 22.54) Vladimir Soloviev: Malul stâng cel puţin nu neagă că în viitor, cândva, s-ar putea apropia de malul drept. Acolo admit o asemenea probabilitate. Dar elitele de la Chişinău sunt pregătite că într-o bună zi, Transnistria va redeveni parte integrantă a R. Moldova? Ei vor şti ce să facă atunci cu această fericire?

(UPDATE 22.50) Viorel Cibotaru: Nu există o altă viziune în societatea moldovenească decât să aibă un stat mai mult sau mai puţin unitar, cu un statut cât de cât reglementat. Nu există o formulă azi în Germania sau Federaţia Rusă care să împace aceste lucruri.

(UPDATE 22.45) Iurie Roşca: Sunt absolut convins că nici la americani, nici la germani, nici la ruşi nu există o hârtie cu planul cap-coadă, cum era planul lui Kozak, o astfel de formulă care să fie aplaudată de toată lumea, nu scoasă din mânecă în ultimul moment, supusă votului în Parlament şi să declanşeze un nou 7 aprilie, de această dată cu deteriorarea Guvernului, în frunte cu Filat. Nimeni din conducere nu trebuie să prezinte un plan exhaustiv, dar cele mai generale principii, care să nu provoace furtuni la Moscova, trebuie să fie elaborate.

(UPDATE 22.48) Valeriu Ostalep: Trebuie să fim conştienţi că nu poate Merkel, Putin, Obama, luaţi la un loc, să ia o decizie referitoare la R. Moldova, nu suntem o rezervaţie. Germania, Rusia, pot juca un rol foarte important, dar până când nu vom avea aici o viziune foarte clară, nu vom reuşi. Ne place, nu ne place, trebuie să luăm în consideraţie interesele Federaţiei Ruse aici şi trebuie să ştim ce să îi propunem.

(UPDATE 22.42) Vladimir Soloviev: În 2003, Rusia a încercat să rezolve conflictul transnistrean. Sper că Rusia nu va repeta greşeala din 2003 şi acum vizita Angelei Merkel din Moldova în Rusia e o dovadă a faptului că se încearcă a se găsi un compromis. Acum are loc un proces normal.

(UPDATE 22.39) Iurie Roşca: Pornind de la lipsa de viziune, ar trebui să ştim din gura preşedintelui, care reglementează relaţiile externe ale R. Moldova, din gura prim-ministrului, campionul reformelor: iată asta e abordarea autorităţilor de reglementare a conflictului transnistrean. Aleargă Filat ba la Şevciuk, ba la Smirnov de trei ori pe săptămână şi o dată pe seară. Unde e viziunea R. Moldova, nu provocatoare, ultimativă, dar clară, liniştită, care să ţină cont şi de interesele Rusiei, şi de cele ale partenerilor oocidentali?

(UPDATE 22.35) Viorel Cibotaru: Întâlnirea lui Filat cu Medvedev, e vizita prim-ministrului şi întâlnirea lui cu un alt premier. Se va discuta inclusiv despre prezenţa trupelor ruseşti. Forma contează foarte mult. Avem o situaţie unicală, în care nu există o decizie comună, dar există un schimb liber de idei. Eu sper că doamna Merkel va spune ceva la ce nu se aşteaptă nici clasa politică din Moldova nici cea din Rusia.

(UPDATE 22.30) Vladimir Soloviev: Merkel nu vine la Chişinău aşa pur şi simplu, înseamnă că are unele realizări R. Moldova. Probabil Merkel va veni întâi la Chişinău, iar apoi va merge la Moscova, ca să vadă la faţa locului subiectul despre care va discuta în Rusia, Transnistria.

(UPDATE 22.27) Igor Boţan: Acest tratat nu e secret, el a fost transmis în Parament demult, fracţiunile parlamentare îl au, e adevărat că o fracţiune se opune ratificării. E vorba despre PL, ştim scandalul pe care l-a ridicat atunci ex-preşedintele interimar Ghimpu, că nu a fost informat despre acest tratat, nu a fost el cel care urma să culeagă laurii.

(UPDATE 22.22) Valeriu Ostalep: În 2010, într-un mod absurd Filat a semnat în secret tratatul de frontieră cu România, e un marazm. Noi după doi ani nu ştim ce a semnat el acolo şi mă interesează de ce până azi e secret şi nu a fost ratificat. Nu mă interesează interesele lor personale, mai mult decât atât, mă deranjează. Să vedem ce îi va spune Filat lui Medvedev vizavi de retragerea trupelor ruseşti, referitor la aceea că nu mai putem tolera secera şi ciocanul şi trebuie să demolăm toate monumentele. Pe noi, R. Moldova, ne transformă într-un loc unde poţi să vii şi să spui ce-ţi trăsneşte prin cap. Băsescu a promis 100 de milioane şi unde sunt banii?

(UPDATE 22.17) Viorel Cibotaru: Aşa cum UE îşi permite să vorbească cu Grecia, cu Spania, niciodată nu îşi va permite să o facă cu R. Moldova sau Ucraina, Georgia. Acolo declaraţiile sunt deosebit de dure. Se vorbeşte ca şi cu cei ai casei. Noi, din păcate, încă nu suntem "ai casei", de aceea, declaraţiile vor fi în continuare diplomatice.

(UPDATE 22.13) Vladimir Soloviev: Cred că întregul proces a fost monitorizat o perioadă îndelungată şi acum s-a ajuns să se spună lucrurilor pe nume. Când vorbesc europenii, le place să spună: În Moldova nu e totul chiar aşa de rău, dacă facem o comparaţie cu Ucraina.

(UPDATE 22.09) Iurie Roşca: Înţelegem că în interiorul AIE sunt probleme, dar în acelaşi timp, avem un prim-ministru şi mi-ar fi plăcut să vină cu proiecte adoptate de Guvern. Noi vorbim despre o voinţă politică diferită în interiorul AIE, vrem să-l scoatem erou pe Filat. Ok, dacă am fi avut un set de proiecte de legi elaborate de Guvern, dar neadoptate de Parlament, atunci da, dar aşa...

(UPDATE 22.05) Viorel Cibotaru: Adevărul întotdeauna e la mijloc. Lucrurile sunt retardate un pic. Aici e esenţa: în ce măsură Ghimplu, Plahotniuc şi Lupu sprijină elanul despre care vorbeşte la fiecare întâlnire Filat. Faptul că o parte din conducerea R. Moldova nu e ancorată să facă aceste reforme până la capăt e subiectul discuţiilor permanente.

(UPDATE 21.57) Iurie Roşca: Tot ce ţine de reforma politică şi nu doar demult se afla pe masa oficialilor occidentali. De ce  prietenii noştri occidentali nu i-au asistat intelectual pe liderii AIE, ca să îi ajute să îşi deschidă un coridor de viziune?

(UPDATE 21.53) Igor Boţan: Mi-a plăcut declaraţia domnului Schuebel. E în drept să facă astfel de declaraţii, deoarece R. Moldova se menţine pe linia de plutire datorită suportului masiv din partea UE.

(UPDATE 21.49) Vladimir Soloviev: Azi m-am întâlnit cu un om de afaceri, cu o vârstă la care nu prea pleci din ţară, şi mi-a spus că el are de gând să plece, deoarece susţine că nu are aici nicio perspectivă aici.

(UPDATE 21.46) Valeriu Ostalep: UE trebuia să fie, indiferent cu care guvernare, la fel de dură. Din considerente geopolitice, această Alianţă a obţinut toată susţinerea, acum aflăm că nu are viziune. Oamenii care recent au fost demişi, despre ei spunea Filat acum trei ani că sunt oameni noi, că sunt o echipă. Cum intră noi oameni în funcţie şi pe cine îi înlocuiesc nu îmi inspiră încredere.

(UPDATE 21.43) Viorel Cibotaru: Timpul a trecut, domnul Schuebel vorbeşte în permanenţă şi discursul lui are un pronunţat carcater german. Dar e important momentul şi conţinutul. La toate momentele esenţiale, mai mulţi funcţionari europeni, direct, uneori cu mai puţină democraţie, sugerau clasei politice ce trebuia să facă: unitate, să treacă anumite bariere de comunicare în interiorul AIE şi să treacă la realizarea promisiunilor pe care şi le-au asumat. Acest apel e direcţionat şi adresat unor anumite elemente din AIE. El e foarte explicit, dar, totodată, rămâne în limita delicateţii şi a păstrat decenţa de a nu se implica în treburile interne. Acest apel e adresat nu doar elementelor din AIE, ci probabil şi opoziţiei, colateral. Schuebel vroia să vadă lucrurile, cel puţin în parcursul european, o cvaziunitate.

(UPDATE 21.38) Iurie Roşca: Prima dată, Schuebel a vorbit într-o figură de stil: "Luna de miere s-a terminat", acum aproximativ un an. Probabil că paharul răbdării s-a umplut şi domnul Schuebel a dorit să fie ceva mai explicit, probabil cu o întârziere nepermis de mare. E un semnal de alarmă de această dată. Sigur că mai bine mai târziu decât niciodată. Dar regret foarte mult că R. Moldova a ratat trei ani. Nimeni nu l-a încurcat pe el sau pe alţi oficiali să arate la neajunsuri cu mare politeţe.

(21.28) "Politicienii de la Chişinău nu se gândesc la viitorul ţării. Ei se concentrează pe problemele personale şi de partid". Ceea ce demult ştia toată lumea, a avut curajul să spună un oficial european, pentru prima dată în ultimii trei ani. Şi a spus-o nu un demnitar oarecare, dar anume ambasadorul Uniunii Europene în Moldova.

Întâmplător sau nu, Dirk Schuebel, de origine german, face această declaraţie în ajunul vizitei cancelarului Germaniei, Angela Merkel. De ce oare? Ca moldovenii să nu se îmbete cu povestea de succes, care neapărat va fi reanimată săptămâna viitoare? Sau Dirk Schuebel spune ceea ce doamna cancelar ar dori să spună, însă nu poate?

Imediat după Chişinău, Angela Merkel va merge la Moscova. Tot în capitala Rusiei se va deplasa şi Vlad Filat, cu trei săptămâni mai târziu. Ar putea fi mesajul Berlinului sincronizat cu cel al Moscovei sau invers? Ce agendă ne pregătesc marile puteri ale lumii şi care sunt şansele ca povestea de succes a Moldovei să fie relansată după vizita cancelarului german?

Despre toate acestea aflaţi astăzi, la Fabrika. Invitaţii din această seară sunt:

- redactorul şef Kommersant.md, Vladimir Soloviev,

- analistul politic Viorel Cibotaru,

- fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep,

- politicianul Iurie Roşca,

- analistul politic Igor Boţan.

Ultimele articole
Politică

Natalia Gherman se va întâlni cu miniştrii de Externe ai Danemarcei şi Poloniei

Noi oaspeţi de rang înalt la Chişinău. Miniştrii de Externe ai Danemarcei şi Poloniei sunt...»

Vizita oficială președintelui român la Chișinău, cel mai important eveniment politic al săptămânii

La începutul săptămânii, președintele României,  Klaus Iohannis, a efectuat prima sa vizită...»

"Dodon a trădat poporul găgăuz!" Profeţii sumbre în adresa socialiştilor din partea speakerului de la Comrat

Cei mai mulţi alegători din autonomia găgăuză regretă votul acordat Partidului Socialiştilor, la...»

DECIS! Chișinăul va avea primari de sectoare

Capitala va avea primari de sectoare din 2019, nu din acest an , cum prevede Legea...»

Chemaţi la raport în Parlament. Care miniştri vor da explicaţii deputaţilor

Mai mulți miniștri vor veni joia viitoare la raport în fața deputaților, în cadrul orei...»

Eugen Carpov părăseşte fracţiunea PLDM din Parlament

Un alt deputat PLDM a părăsit fracţiunea parlamentară a formaţiunii. Este vorba despre fostul...»


Comentarii
Nume*
Email*
Text*
Cod*
capcha
comentariu nou
Sergiu a spus:
email 1 email
Sergiu
Marţi, 14 August 2012 10:05
Nic, da despre tine unde putem sa gasim ceva, ca puna una alta tu esti nulitate, da nu oamenii pe care i-am ascultat la tv. si rosca si botan, ostalep vorbesc adevar, si trebuiesc sustinuti. Nic ale tine- de risul gainilor, tot ce poti - sa scrii prostii anonime. Emiusiunea a fost minunata.
răspunde
Nic a spus:
email 0 email
Nic
Marţi, 14 August 2012 09:53
Rosca, Ostalep, Botan-niste nulitati, care n-au nici un drept moral de asi da cu parerea despre soarta Moldovei.
răspunde
Roma a spus:
email 0 email
Roma
Marţi, 14 August 2012 03:07
Domnul Rosca,RESPEKT!!!! Esti destept,cu viziuni de lider statalist.Asa persoana ca dumneavoastra,neaparat trebue sa fie la guvernare.Cu asa persoane vom scoate Tara din rahat,si vom scapa de hoti,contabandisti,mafioti,mincinosi.
răspunde
lema a spus:
email 0 email
lema
Marţi, 14 August 2012 00:05
o, ce zvircoleala aie-ista pe aici:). Simtiti ca le vine ceasul magarilor?:):) Bravo participantilor la emisiune. O placere.
răspunde
igor a spus:
email -1 email
igor
Luni, 13 August 2012 22:54
toti astazi din aceasta emisiune ati vorbit "cai verzi pe pereti"
răspunde
Mihai a spus:
email -3 email
Mihai
Luni, 13 August 2012 22:50
Doar Taranu si Cibotaru sunt destepti si adevarati analisti politici, dar astea ca Botan Roska, Ostalep ... si alte lepadaturi doar strica fata moscovita a Publika. Guvernarea are o pozitie clar, dar cei cumparati de cumonisti, nu intelg, Halal de ei. Dar, in Moldova AVEM DE TOATE...
răspunde
Elena a spus:
email -3 email
Elena
Luni, 13 August 2012 22:46
Mie imi place cum guverneaza Filat. NU sunt cumparat, sunt o persoana simpla. Cei cel critica, probabil ca il invidiaza, caci e mai destept ca el. Botan, daca vrei sa fii auzit analizeaza critic constructiv, nu pur si simplu te plangi ca o muiere. Roska, ce nu are ce face acasa??? Cat ii platiti Publika, poate lei pe seara???
răspunde
Mihai a spus:
email -9 email
Mihai
Luni, 13 August 2012 22:42
Chiar nulitati sau adunat la Publika. Deoarece nu demult a tunat. Ti se face grata cand vezi asa legume politice ca Roska, Botan si cellalti, care nici nume nu au. Domnilor mai cititi oleaca Cultura comunicarii. Asta cu ochelari de unde l-ati mai scos, Parca e inflat cu tegea comunista peste nopate.
răspunde
iurie a spus:
email -3 email
iurie
Luni, 13 August 2012 22:41
RUSIA VOR RECUNOASTE INDEPENDENTA TRANSNISTRIEI,NU VOR CEDAO IN VECI,DE ACEASTA AR TREBUI SA NE INTEGRAM FARA TIRASPOL IN EUROPA.
răspunde
Obraznic a spus:
email 3 email
Obraznic
Luni, 13 August 2012 22:39
Bai dalbaiobule Iurie - tu nu stii in ce tara traiesti aici oamenii stiu multe limbi si traiesc multe popoare. IN canada se vorbeste Engleza si Franceza... Asa omaeni ca tine sutni n minoritate si degraba o sa va sinucideti daca nu accceptati realitate..
răspunde
iurie a raspuns:
email 3 email
Luni, 13 August 2012 22:47
DACA TU ACCEPTI SA VORBESTI IN RUSA CIND SUNTETI 5 MOLDOBOI SI UN PORK ESTE DREPTUL TAU,EU NU VREAU SA ACCEPT.
Citeste mai multe comentarii afişează următoarele 10 comentarii Citeste mai multe comentarii
Citeste mai multe comentarii afişează toate comentariile Citeste mai multe comentarii
CHISINAU LIVE »
OPINII VOXPUBLIKA »
Live Publika TV
cele mai: citite comentate
Newsline »
Abonare newsletter
Solutie tehnica si design
Strategy & Technology For Digital Publishing
Mentenanta si dezvoltare
Fast Forward