Băsescu: Moldova şi România NU trebuie să se unească, deşi sunt un popor în două state independente

Embed:

România şi Republica Moldova nu trebuie să se unească. O spune chiar preşedintele suspendat al României, Traian Băsescu. Totuşi, Băsescu declară, în cadrul unui interviu pentru postul de radio "Vocea Rusiei", că vede Republica Moldova integrată în Uniunea Europeană, iar odată cu acest proces, graniţa de pe Prut nu va mai avea rost.

"Nu trebuie ca România şi Moldova să devină un singur stat. Suntem două ţări independente şi eu consider că Republica Moldova poate deveni membră a Uniunii Europene şi atunci graniţele dintre noi nu vor mai avea decât valoare istorică pentru că cetăţenii Uniunii Europene circulă liber dintr-o ţară în alta. Deci obiectivul nostru, şi este un obiectiv afirmat şi consecvent, susţinut în interiorul Uniunii Europene, este ca Republica Moldova să devină membră a UE, dacă ea vrea. Nu o obligăm pentru că nu avem cum", a declarat Băsescu. 

Preşedintele suspendat de la Cotroceni susţine că el a venit cu iniţiativa modificării legii cetăţeniei şi a spus că toţi cei care şi-au pierdut cetăţenia română fără voia lor, au dreptul să o redobândească la cerere. 

"Consider că cetăţenii Republicii Moldova şi ai României sunt acelaşi popor. Dar suntem acelaşi popor în două state independente. Cetăţenii Republicii Moldova au avut o problemă. Problema lor a fost că nu i-a întrebat nimeni dacă renunţă la cetăţenia română după cel de-al Doilea Război Mondial. Noi avem familii pe cele două maluri ale Prutului. Iar după intrarea noastră în Uniunea Europeană, cetăţenii Republicii Moldova trebuiau să intre cu viză în România. Aduceţi-vă aminte că în timp ce eram şi noi, şi Federaţia Rusă în blocul comunist, cetăţenii moldoveni de peste Prut intrau fără viză în România. Ar fi fost foarte greu pentru noi să nu găsim o soluţie. Şi atunci am modificat legea cetăţeniei şi am spus că toţi cei care şi-au pierdut cetăţenia română fără voia lor, au dreptul s-o redobândească la cerere", a adăugat preşedintele suspendat.

Mai mult, Traian Băsescu a argumentat că România acordă pașapoarte și locuitorilor din Moldova și celor Ucraina cu gândul la viitorul tinerilor din aceste ţări.

"În Moldova este permisă prin Constituţie dubla cetăţenie, iar în Ucraina nu. Din acest motiv, din Ucraina aproape că nu avem solicitări, pe când din Republica Moldova aveam mai multe. Ne gândim în special la tinerii din Republica Moldova pentru că, de exemplu, cetăţenii români au dreptul să înveţe în orice universitate de pe teritoriul Uniunii Europene, cu taxe mult mai mici. De aceea ne-am spus că şi generaţia tânără din Republica Moldova trebuie să beneficieze de acest avantaj, iar în acest sens am mărit numărul de burse de la 200 la 5000", a conchis Băsescu.

Ultimele articole
Externe

Marş de comemorare a lui Boris Nemţov la Moscova. Poliţia verifică noi ipoteze

Mii de oameni sunt așteptați la amiază în capitala Rusiei pentru a participa la un marș în...»

Scene incredibile în Arizona. Două lame buclucașe au pus pe jar autoritățile locale

Scene incredibile în Phoenix, capitala statului american Arizona. Două lame care au fost lăsate...»

Principalii lideri politici ai lumii au condamnat asasinarea fostului vicepremier rus Boris Nemțov

Principalii lideri politici ai lumii au condamnat asasinarea fostului vicepremier rus Boris...»

Un autobuz s-a răsturnat după ce podul pe care se deplasa s-a PRĂBUȘIT

Inundațiile din Bolivia au provocat prăbușirea unui pod pe care se deplasa un autobuz cu oameni....»

Ipoteze HALUCINANTE în cazul omorului liderului opoziției ruse Boris Nemţov

Liderul opoziţiei din Rusia, Boris Nemțov, a fost împușcat noaptea trecută, în timp ce se...»

Cine a fost Boris Nemțov

Boris Nemțov a fost unul dintre cei mai importanţi lideri ai opoziţiei din Rusia . De-a lungul...»


Comentarii
Nume*
Email*
Text*
Cod*
capcha
comentariu nou
NU ROMANIA a spus:
email 0 email
NU ROMANIA
Marţi, 10 Iunie 2014 12:04
si mori tu
răspunde
transilvania a spus:
email 0 email
transilvania
Sâmbătă, 20 Aprilie 2013 11:50
moarte rusilor si ungurilor.moldova e ROMANIA
răspunde
alex a spus:
email 0 email
alex
Luni, 14 Ianuarie 2013 12:07
ceva simplu sunt cu doua fete un moldovean daca lucreaza cu o echipa de romani este roman si el daca lucreaza cu rusi automat se transforma in rus
răspunde
Marian a spus:
email 2 email
Marian
Luni, 20 August 2012 10:34
MA JUR CA NICI O LUNA NU A TRECUT DE CAND NU L-AM AUZIT IN MOLDOVA LA UN INTERVIU CA VREA UNIRE.PENTRU ASEMENEA LUCRU MERITA TOT NECAZUL DIN LUME.MINCINOSUL!!!
răspunde
Val a spus:
email 4 email
Val
Joi, 16 August 2012 15:18
Măcar ceva deştept a spus şi acest bădrăgan.
răspunde
iulian a spus:
email 2 email
iulian
Joi, 16 August 2012 15:09
http://www.proromania.net/
răspunde
unionistull a spus:
email 7 email
unionistull
Joi, 16 August 2012 15:07
Nu avem voie sa permitem la nimeni sa ne opreasca din MAREA UNIRE. Sunt multi moldoveni, rusofoni, europeni, romani care nu vor sa fim o singura tara. Speranta unirii ramane.
răspunde
anti-unire a raspuns:
email 7 email
Joi, 16 August 2012 21:16
Ia-ti Unirea ta de capastru si du-te cu ea unde o intarcat Mutu iapa.
iulian a spus:
email 1 email
iulian
Joi, 16 August 2012 15:00
http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/Limba_romana_in_scrierile_anticomuniste_din_RSSM_-I_0_756524368
belitiva patriotilor si selenistilor ce au facut kikatii de cumatri ai vostri din lumea pasnica....trebuiti stropiti cu smoala si dati fok,,,ati nenorocit a tara cu ideile voastre rusofone,,,,invatati limba putorilor ce sunteti...
răspunde
ina a spus:
email 0 email
ina
Joi, 16 August 2012 14:27
Inca ex-ministru de Externe Ungureanu le-a spus "unionistilor" la Iasi ca "unirea" nu se afla pe agenda de lucru a Romaniei. Basescu acum confirma...- Ce mai vreti? La ce va trebuiesc marsuri, mitingururi, "consilii" si isterie "unionista" etc. daca R.Moldova nu se va uni cu Romania, va fi stat aparte? - Autoritatile locale si nationale ale R.Moldova - sa nu mai elibereze nici o autorizatie "pro" sau "contra" "unire" - e o chestiune scoasa de pe agenda politica, neactuala.
răspunde
EXTREMA DREAPTA din RM a raspuns:
email 0 email
Joi, 16 August 2012 14:30
Reunirea se face prin doua mijloace, primul prin mijlocul politic-legitim si al doilea prin orice mijloc.
anti-unire a raspuns:
email 0 email
Joi, 16 August 2012 14:42
Toarte actiunile NELEGITIME, anticonstitutionale sa fie DUR sanctionate. Extremistii si neoifascistii din Actiunea 2012 -raman fara lucru. Sa plece de unde au venit - cu "unirea" s-a mantuit...
EXTREMA DREAPTA din RM a raspuns:
email 0 email
Joi, 16 August 2012 15:18
URSS s-a dus la cimitir tot cu constitutie, asa va fi cu constititia care se opune vointei politice a moldovenilor de-a Reface Moldova lui Stefan cel Mare.
Hora, scopul zilei. a spus:
email 2 email
Hora, scopul zilei.
Joi, 16 August 2012 14:24
SCORPION (T.BASESCU)
Azi Scorpionul va da dovadă de judecată cumpănită și raționament. Multi naivi prostolani, vor crede ca voința Scorpionul e învinsă. Însă, cum prezic stelele, Scorpionul nu mai doreste sa arate un fotbalist tâmpit, care înainte de a şuta în poartă, îi strigă portarului în ce colț anume va bate. Scorpionul va lovi la momentul potrivit, atunci când inamicul, va fi în cea mai incomoda situație. ceia ce va aduce Scorpionului și echipei, victoria atât de dorita. Asa prezic stelele.
răspunde
Citeste mai multe comentarii afişează următoarele 10 comentarii Citeste mai multe comentarii
Citeste mai multe comentarii afişează toate comentariile Citeste mai multe comentarii
CHISINAU LIVE »
Live Publika TV
Newsline »
Abonare newsletter
Solutie tehnica si design
Strategy & Technology For Digital Publishing
Mentenanta si dezvoltare
Fast Forward