Agenţia Spaţială Europeană confirmă: Un lac din Bolivia a dispărut în mod miraculos

foto: romanialibera.ro
foto: romanialibera.ro

Lacul Poopo, al doilea ca mărime din Bolivia după lacul Titicaca, ''s-a evaporat complet'', a confirmat Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pe baza imaginilor transmise de minisatelitul său Proba-V, care monitorizează suprafaţa Terrei, informează Agepres

Trei fotografii elocvente - captate în 27 aprilie 2014, 20 iulie 2015 şi 22 ianuarie 2016 - pun în evidenţă procesul de dispariţie a acestui lac situat într-o depresiune a podişului înalt din Bolivia. Cu o adâncime de trei metri, lacul avea o suprafaţă de 3.000 de kilometri pătraţi, mai mare decât aceea a Insulei franceze Reunion, se menţionează pe pagina de internet a ESA. 

Adâncimea relativ mică a Lacului Poopo, coroborată cu ariditatea zonei care îl înconjoară, arată că el este ''extrem, de sensibil la fluctuaţiile climei'', apreciază specialiştii. Secarea lacului pare să aibă legătură şi cu folosirea surselor sale de alimentare cu apă în minerit şi agricultură, mai ales în contextul secetei prelungite, provocate de fenomenul El Nino şi de schimbările climatice. 

Evaporarea totală a lacului, recunoscută oficial în decembrie 2015 de guvernul bolivian, nu a fost o premieră, ultima dată când s-a înregistrat această situaţie fiind în 1994. ''Există însă temerea că reumplerea Lacului Poopo va dura foarte mult, în ideea că acest lucru se va întâmpla'', afirmă ESA. 

Guvernul Boliviei a declarat, la sfârşitul anului trecut, că dispariţia lacului constituie un dezastru naţional, ceea ce a permis deblocarea de fonduri şi mijloace pentru reducerea consecinţelor acestei catastrofe. Lacul Poopo este un loc de popas pentru păsările migratoare şi o sursă de apă pentru unele specii de animale în pericol de dispariţie, precum puma andină, iar pentru salvarea lui ar fi nevoie de aproximativ 114 milioane de dolari. Între timp însă, pescarii locali au rămas fără posibilitatea de a-şi câştiga existenţa, iar ecosistemul lacului a devenit extrem de vulnerabil, a subliniat ESA. 

Lansat în 7 mai 2013, Proba-V este un minisatelit al ESA care are ca obiectiv monitorizarea solului şi vegetaţiei de pe întreaga planetă şi despre care se pot afla mai multe informaţii la adresa http://proba-v-mep.esa.int.

Cele mai noi știri
Fapt divers

Pesta Porcină: Cum se transmite virusul şi care sunt SIMPTOMELE principale

Pesta Porcină este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează deopotrivă porcii...»

Descoperire uluitoare despre oamenii cu ochi albaştri

Cercetătorii explică modul în care culoarea irisului oamenilor, iniţial închisă la culoare,...»

Locuinţa ta e pregatită de un eventual CUTREMUR? Zece verificări şi măsuri care trebuie efectuate preventiv

Cutremurul este poate cel mai temut dezastru natural şi asta pentru că nu s-au descoperit încă...»

Sfatul psihologului: E sau nu e bine să asiste soţul la naştere?

Decizia de a fi prezent soţul în momentul naşterii copilului este luată în parte de către...»

Totul ce trebuie să ştii despre intoxicaţia alimentară: Care sunt simptomele şi cum te tratezi

Intoxicaţia sau toxiinfecţia alimentară este o boală acută de cauză toxică sau infecţioasă,...»

Povestea celei mai tinere femei pilot din lume. Cine este şi câţi ani are

Cea mai tânără femeie care pilotează un avion comercial este din Marea Britanie și are doar 26...»


Descarcă aplicația ȘTIRILE PUBLIKA.MD din chrome web store
Abonare newsletter
cele mai citite: 24 ore 7 zile
CHISINAU LIVE »
Newsline »